IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinden sonra ABD'nin Cumhuriyetçi Parti liderleri Obama’nın ulusal güvenlik ekibinin tümünün değişmesini istedi. Başkan Obama ise Irak’ta tüm seçeneklerin masada olduğunu beliterek, İHA’larla müdahale sinyali verdi.

Taliban mahkumunun takas edilmesi sonrası Obama Yönetimi’ne yönelik başlayan dış politika eleştirileri, IŞİD’in Musul’u ele geçirmesiyle zirveye ulaştı. Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Irak’ta yaşanan başarısızlık yüzünden Başkan Obama’nın tüm ulusal güvenlik ekibinin değiştirilmesini istedi. Beyaz Saray’da konuşan Başkan Obama ise ABD’nin bu konuda daha fazla yardım etmesi gerekeceğini söyleyip eleştirileri göğüsleme çalıştı. Obama, bir İHA saldırısı seçeneğini de dışlamadığını söyledi. Dışişleri Bakanı Kerry de, Başkan Obama’nın bu konudaki kararını çok kısa sürede açıklayacağını söyledi.

Amerikan Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’nin askeri istihbarat yetkililerinden Irak konusunda aldığı kapalı brifing öncesi basına açıklama yapan McCain şunları söyledi: “Genelkurmay Başkanı dahil bu ulusal güvenlik ekibindeki herkesin değiştirilmesi lazım. Bu (Irak’taki durum), Amerikan güvenlik politikasının muazzam bir başarısızlığıdır.”

McCain’in ardından Beyaz Saray’da bir araya geldiği Avustralya Başbakanı Tony Abbot’la olan toplantısında gazetecilere konuşan Başkan Obama ise Irak’ta kötüleşen duruma ilişkin şöyle konuştu: “Bizim ve uluslararası toplumun yardımlarına daha fazla ihtiyaç olacak. Bu bazı durumlarda askeri ekipman, istihbarat desteğini de içeriyor.”

AYLARDIR KAYGIYLA İZLİYORDUK

“Bu, sadece son birkaç gündür değil, son birkaç aydır büyük bir kaygıyla izlediğimiz bir alan” diyen Obama, olayların ABD istihbaratı için sürpriz olduğu eleştirilerine de üstü kapalı cevap verdi. Uluslal güvenlik ekibinin, en etkili olacak yardımın ne olabileceği konsunda zaman karşı yarıştığını söyleyen Obama, ABD’nin İHA (insansız hava aracı) saldırısı ya da silahlı kalkışmayı durdurmak için diğer eylemleri düşünüp düşünmediği sorusuna da “Hiçbir seçeneği dışlamıyorum çünkü bu cihatçıların Suriye’de ya da Irak’ta kalıcı biçimde kalmayacak olmalarından emin olmamız bizim de menfaatimize” diyerek cevap verdi.
Obama, “Sanırım Iraklılarla istişarelerimizde, askeri açıdan bazı kısa süreli, acil şeylerin yapılmasına ihtiyaç olacağını söylemek doğru olur. Ulusal güvenlik ekibimiz bütün bu seçeneklere bakıyor. Ama bu olay, Irak Hükümeti için de bir uyarı olmalı” diye konuştu.

Obama’nın bahsettiği seçeneklerin ne olacağına dair bir açıklama yapılmadı. Ancak dün Hürriyet’e bilgi veren Beyaz Saray’a yakın kaynaklar da, “Türkiye’ye insansız hava araçları konuşlandırılması konusu masada. Bu bir seçenek” diyerek konunun Yönetim’de hangi boyutta tartışıldığını aktarmıştı. Beyaz Saray Sözcülüğü de bu seçeneğin masada olduğunu reddetmemişti.
Öte yandan henüz atılacak adımın ne olduğu açıklanmasa da, Obama’nın ardından gazetecilere bilgi veren üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD’nin Irak’a asker göndermeyi düşünmediğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de daha sonra Dışişleri binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak’ta atılacak adımın ne olacağına ilişkin duyuruyu kısa süre içerisinde Başkan Obama’nın yapacağını açıkladı.