Yalova'da polisin kullandığı biber gazından etkilenerek beyin ölümü gerçekleşen Çayan Birben'in ailesi, polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

Kalp krizi ve beyin kanaması geçiren Çayan Birben’in dün beyin ölümü gerçekleşti. Yalova Devlet Hastanesi doktorları ölümü, “biber gazının neden olduğu stres, stresin yol açtığı hipertansiyon sonucunda beyin baloncuğunun patlaması” diye açıkladı.

 

Savcılıkça sorgulanan Birben’in arkadaşlarından Soner Dinç, “Çayan, ‘Ben hastayım sıkmayın’ dedi ve yere yattı. Polislerden kendisini hastaneye götürmelerini istedi. Elini yüzünü yıkamalarına izin vermelerini istedi. Ancak izin vermediler” dedi. Olaya tanık olan arkadaşı Emre Dinç de aynı yönde ifade verirken, Hüseyin Gökhan Aydın ise “Biber gazı sıkılınca ben uzaklaştım. 1-2 dakika sonra geldiğimde Çayan yerde inliyordu. Çayan’a kimse vurmadı ve biber gazı sıkılıncaya kadar bir rahatsızlığı yoktu” dedi.

 

Ailenin vekâlet verdiği avukat Melike Korkmaz, Yalova Adliyesi'ne giderek olayda ihmali olduğunu düşündükleri polisler hakkında suç duyurusu yaptı.

 

Birben ailesinin, Yalova Devlet Hastanesi bahçesindeki bekleyişi ise sürüyor. Oğlunun sağlık durumu hakkında bilgi veren baba Ahmet Birgen, "Şu anda yoğun bakımda yatıyor. Beyin cerrahı yüzde 1 umut dahi vermiyor." dedi. Aldığı bilgiye göre; kavga eden 5 kişiyi oğlunun ayırmaya gittiğini, daha sonra iki araçla polislerin geldiğini aktaran baba Ahmet Birgen, şöyle devam etti: "Sen iki araba polis gelmişsin biber gazına hiç gerek yok, ayırabilirsin. Benim oğlum suçluysa ayağından vur, yere düşsün. Biber gazı sıkmaya çalışıyor. Benim oğlum 'bana biber gazı sıkmayın aniden gidebilirim, astım var, kalp hastasıyım' diye uyarıyor. Oğlum bunu söylemesine rağmen polis ikinci kez biber gazı sıkıyor ve arabaya atmaya çalışıyor. Ama oğlum internet kafeye doğru kaçarken yere düşüyor. Ambulans istiyorlar, polis beyler ambulans çağırmıyor. İnternet kafenin sahibi ambulans çağırıyor. Hastaneye getirildiğinde iş işten geçmiş, beyin kanaması aşırı şekilde başlamış."

 

Hastane bahçesinde bilgi veren baba Ahmet Birben, oğlunun beyin ölümü gerçekleşse dahi fişinin çekilmesine izin vermeyeceğini söyledi. Birben, "Gereken yerlere bildirdik. Avukatımıza vekâlet verdik. Gereken yapılacak. Şu anda konu mahkemede. Doktorlar açıklama yapacaklar. Ancak beyin ölümü gerçekleşse dahi fişini çekmek için benden imza almaları gerekiyor. İmza atmayacağım. O iki polisle emniyet amiri buraya gelecekler, beni bilgilendirecekler, ondan sonra ben bir şey düşünürüm." diye konuştu.

 

Fransa'da yaşayan ablası Maviş Birben, emniyet mensuplarının kendilerini temize çıkartmaya çalıştığını ifade etti. Hiçbir emniyet mensubunun aileye ulaşmadığını belirten abla Birben, "Bunun suçlusu kimse göstersinler. Biz yasal yollara da başvurduk. Savcılığa dilekçemizi de verdik. Suçlusu bulunsun, sonuna kadar olayın peşindeyiz." dedi.