Kahramanmaraş'ta 1981'de intihar ederek öldüğü açıklanan, ancak kardeşinin işkenceyle öldüğünü iddia ettiği öğretmenin mezarı açıldı. 

TUNCELİ -  Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde 1981 yılında intihar ettiği bildirilen ancak kardeşinin işkenceyle öldürüldüğünü öne sürdüğü öğretmen Ali Ekber Yürek'in Tunceli'nin Ovacık ilçesi Güneykonak köyündeki mezarı, ailesinin isteği üzerine açıldı.

12 Eylül döneminde bir süre gözaltında alınanların tutulduğu Afşin'deki ilköğretim okulu binasında intihar ettiği bildirilen Ali Ekber Yürek'in kardeşi Mehmet Yürek, ağabeyinin 12 Eylül olaylarının hemen ardından işkenceyle öldürüldüğünü öne sürerek, mezarının açılması için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmuştu.

Ovacık Cumhuriyet Savcısı İbrahim Korkmaz, Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden bir antropolog, Adli Tıp Kurumundan bir uzman ve Bingöl'den bir arkeolog gözetiminde, Ovacık Belediyesi ekipleri tarafından yapılan kazıda çıkarılan kemikler, numaralandırılarak tabut içerisinde muhafaza altına alındı.

Mezardan alınan dokuların, savcılık işlemlerinin ardından incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderileceği belirtildi. Kazı çalışmalarını izleyen Ali Ekber Yürek'in ağabeyi Mehmet Yürek, gazetecilere yaptığı açıklamada, 12 Eylül döneminde işkencede öldürüldüğünü bildirilen kardeşinin mezarının açılmasını, ülkenin karanlık döneminin aydınlatılması açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.

''Artık hesaplaşma zamanı'' diyen Yürek, ''Bu yalnız bizim ailemizin sorunu değil. 12 Eylül darbecilerinin, Türkiye'nin neresinde olursa olsun, mağdur ettiği ailelere bir teselli olacak. Ülkücü kesimin, solcuların, Alevilerin ve Kürtlerin de 12 Eylül rejiminden mağdur olanları var. Darbecilere karşı artık 30 yıldır sustuğumuz yeter. Sağcı-solcu, Kürt-Türk, düzenin mazlum ve mağdurları birleşelim ve darbecilerle artık hesaplaşmamız gerekiyor'' şeklinde konuştu.

12 Eylül darbecileriyle hesaplaşmaya giden süreçte, ilk mezar kazısının da referandumda en yüksek ''hayır'' oyu çıkan Tunceli'de yapılmasını ironik bulduğunu ifade eden Yürek, ''Darbecilerin yargılanmasına imkan veren Anayasa referandumunda 'evet'' oyu verenlere, AK Parti hükümetine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum'' diye konuştu.

GAZETEPORT