Mardin’in Nusaybin ilçesinde Süryani yerleşim yerleri olan Üçköy ve Üçyol kırsal mahallelerine sabah saatlerinde askerler tarafından baskın yapıldı. Mor Yakup Kilisesi rahibi Sefer (Aho) Bileçen, Üçköy muhtarı Joseph Yar ile Üçköy kırsal mahallesinden Musa Taştekin isminde Süryani bir kişi daha gözaltına alındı.

Baskınların “arama tarama faaliyetleri” kapsamında yapıldığı öğrenilirken gözaltı gerekçeleri hakkında bilgi edinilemedi.

‘BİR RAHİP NEDEN GÖZALTINA ALINIR?’

Mardin Süryani Birliği Başkanı Yuhanna Aktaş, gözaltına alınanlarla ilgili bilgi alamadıklarını söyledi.

Gözaltına alınanların durumunu takip ettiklerini belirten Aktaş, “Gözaltına alınanları önce köy karakoluna, ardından Mardin İl Jandarma Komutanlığına götürmüşler. Rahip Sefer’in, köy muhtarı Joseph’in ve diğerlerinin neden gözaltına alındığını öğrenemedik. Avukatlar ilgileniyorlar ancak dosyada gizlilik kararı var diyerek hiçbir bilgi verilmedi” dedi.

Kilisenin bulunduğu kırsal alanla ilgili bilgi veren Aktaş, “Mor Yakup Kilisesi Bagok Dağı’nda ve etrafında bir tek ev bile yok. Aho Bileçen çok genç, İstanbul’u bırakıp buraya geldi. Yanında birkaç öğrenciden başka kimse de bulunmuyor. Neden gözaltına alınır bir rahip, anlam veremiyoruz” diye konuştu. (

Kaynak: Gazete Duvar