THKO kurucularından Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga, Karacaahmet mezarlığında anıldı. Sinan Cemgil'in mezarı başında yapılan anmada "aradan geçen 40 yıla rağmen unutmadık unutturmayacağız" denildi.

İSTANBUL- '68 Devrimci hareketinin önderlerinden, 1970'te Hüseyin İnan ve Deniz Gezmiş ile birlikte THKO'nun kuruluş çalışmalarını gerçekleştiren Sinan Cemgil, Nurhak dağlarında öldürülmesinin 40. yılında anıldı.

Cemgil, 12 Mart askeri darbesinden sonra arkadaşlarıyla birlikte Ankara'yı terk etmiş, 17 Mart'ta Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'ın Gemerek'te yakalanmaları üzerine Adıyaman civarındaki Nurhak dağına çıkmıştı.

Cemgil ve arkadaşları Mayıs'ın sonunda İnekli köyü muhtarının ihbarı üzerine kuşatılmış ve 31 Mayıs 1971'de jandarmayla çıkan çatışmada Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga yaşamını yitirmişti.

Nurhak Anma Komitesi ve Mücadele Birliği, öldürülmelerinin 40. yılında Sinan Cemgil'i mezarı başında andı. Karacaahmet Mezarlığı girişinde toplanan kitle, "Sinan Cemgil, Kadir Manga, Alpaslan Özdoğan ölümsüzdür", "Faşizmi döktüğü kanda boğacağız" sloganları ile mezar başına yürüdü.

Anmaya Sinan Cemgil'in oğlu Taylan Cemgil, şair Sezai Sarıoğlu, sanatçı Mazlum Çimen ve Sinanların mücadele arkadaşları katıldı. Komite adına konuşma yapan Tuncer Sümer, aradan geçen 40 yıla rağmen Sinanları unutmadıklarını söyledi. "Sinan ile dertleşmek istiyorum" diyen Sümer, "40 yıl içerisinde Türkiye, dünya, insanlar herşey çok değişti" diye belirtti.

5 Mayıs'ta yaşamını yitiren Sinanların, Denizlerin avukatı Halit Çelenk'i de anan Sümer, Orhan İyiler'in yaşamını yitirmeden önce Sinan Cemgil için bıraktığı mesajı okudu. İyiler'in mesajında Sinan Cemgil'in hayatı bütün güzelliği ile kendisine anlattığı, sanata, hayata, edebiyata bakışında Cemgil'in büyük rolü olduğu aktarıldı.

Sümer'in ardından sanatçı Mazlum Çimen, "Nurhak sana güneş doğmaz" isimli eseri seslendirdi. Şair Sezai Sarıoğlu, dönemin şairlerinden seçkilerle Sinanları andı.

Sinan'ın mücadele arkadaşı Tayfur Cinemre ise Sinan Cemgil'in çok sevdiği Ahmet Arif'in 33 kurşun isimli şiirini okudu. Anma programı saygı duruşu ve Enternasyonal marşının okunmasıyla son buldu.

ETHA