İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi'ni protesto eden dokuz Greenpeace üyesi gözaltına alındı. Greenpeace üyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılacağı Şişli’deki Grand Cevahir Otel’ne "Nükleer felaketi burada başlıyor" yazan pankart astı.

Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Yöneticisi Hilal Atıcışöyle: Enerji Bakanı Taner Yıldız, bizi Soma felaketine götüren hataları bugün nükleer santraller için yapıyor. Santrali kurması planlanan şirket Rosatom, yaptığı yatırımın masrafını ancak elektrik satışından kazanabileceği için, kârını artırmak adına güvenlik önlemlerinden kısabilir. Bu çok endişe verici.

Nükleer endüstri dünyanın neresinde olursun olsun güvenilir bir endüstri değil. Ama Türkiye’deki durum daha da korkutucu. Güvenlik ve denetim konusunda hiçbir deneyimimiz yok. Dahası herhangi kaza olması durumunda, sorumluluk Rusya’da olmayacak. Nasıl ateş düştüğü yeri yakıyorsa, herhangi bir nükleer kazanın tüm insani ve ekonomik maliyetlerini de Türkiye halkı olarak biz göğüslemek zorunda kalacağız.

Bu konferansın amacı Rosatom’la birlikte nükleer enerji için yatırım yapacak şirketlerin ilgisini arttırmak. Bu bir çeşit Pazar yeri. Türkiye kamuoyu ise burada değil. Bu toplantının dışında. Türkiye kamuoyunun yüzde 64’ünün nükleer enerjiye hayır dediğini tekrar hatırlamanın zamanı.

OTELİN Wi-Fi'si HACKLENDİ


Bianet'te yer alan habere göre konferans salonunda bulunan Greenpeace eylemcileri, konferans için hazırlanan bilgilendirme dokümanlarını, içerisinde nükleere neden karşı olduklarını açıklayan broşürlerle değiştirdi.

Greenpeace aynı zamanda, otelin wi-fi şifresini hackledi. Konferansta bulunup internete girmeye çalışan insanlar, doğrudan Greenpeace'in mesajıyla karşılaştı. Katılımcılara, içerisinde nükleer karşıtı mesajların yer aldığı kurabiyeler dağıtmak isteyen Greenpeace gönüllülerine ise izin verilmedi.

Greenpeace Rusya Nükleer Kampanyası sorumlusu Vladimir Chuprov, Türkiye'de nükleer santral kurmayı planlayan Rus şirket Rosatom'un hata ve skandallarıyla ilgili bir sunum yapacak.

30-31 Mayıs'ta yapılacak İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi'nde dünyanın farklı yerlerinden gelen uluslararası nükleer yatırımcılar, Türkiye'deki yerel firmalar ile buluşarak Türkiye'de yapılması planlan nükleer santrallerle ilgili fikir alışverişi yapacak.

Türkiye'de Greenpeace Akdeniz, Nükleer Karşıtı Platfotm ve çeşitli ekoloji örgütleri ve yerel halk nükleer yapılmaması için uzun süredir mücadele ediyor.