Nükleer santraller; gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi desteği gibi teşviklerden yararlanabilecek.

Birgün’den Çağlar Ballıktaş’ın haberine göre bakanlar kurulu, ‘Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda’ değişiklik yaparak, nükleer enerji yatırımlarını ‘öncelikli yatırım’ kapsamına aldı.

Resmi Gazete’de yayınlanan kararla halen yargı sürecinin devam etmesine karşı inşaatlarına başlanan Sinop ve Mersin nükleer enerji santralları ve İğneada’da yapılması planlanan santralın gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi desteği, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteğinden yararlanmasının yolu açıldı.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, bu tür teşviklerle holdinglere rant kapısının açıldığını belirtti:

“Enerjiye ihtiyaç olmadığı halde nükleerle neden oynanıyor, sorusunun cevabını aradığımızda iki şey karşımıza çıkıyor. İlki çeşitli holdinglere rant için yapılan bir iştir. Özelikle 20 milyar dolara başlayan yatırımların kısa bir süre sonrasında 25 milyar dolara çıkması bunun bir örneğidir. İkincisi ise nükleer silah üreticisi dünya ülkeleri, ilk başta nükleer enerjiye yatırımlar yaptılar. Nükleer enerji, nükleer silahların kuluçka makinesidir.”