Nobel Edebiyat Ödüllü yazar J. M. Coetzee, açlık grevindeyken tutuklanan eğitim emekçileri Nuriye Gülmen ile Semih Özakça için mesaj gönderdi.

“Türkiye’de hukukun üstünlüğüne dönülmesi gerektiğini” söyleyen Coetzee, “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, dünyanın dikkatini, yeni Türkiye’de aydınların vahim durumuna çekmek için cesaretle açlık grevine gitti. Umarım, Türkiye’yle ilişkide olan NATO ülkeleri bu durumu dikkate alır ve ülkede hukukun üstünlüğüne dönülmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a baskı yaparlar” dedi.

J.M. COETZEE HAKKINDA

1940’ta Güney Afrika’da doğdu. 1961’de University of Cape Town’un İngilizce ve matematik bölümlerinden mezun oldu. 1962–65 arasında İngiltere’de bilgisayar programcısı olarak çalışırken yazar Ford Madox Ford hakkındaki tezi için araştırma yaptı.

1968’de de University of Texas at Austin’de İngilizce, edebiyat ve Alman dillerinde doktorasını tamamladı. Doktora tezi erken dönem Samuel Beckett’ti.

ABD’de kalıcı oturum başvurusu reddedilince Güney Afrika’ya döndü, 1972’den 2000’e kadar University of Cape Town’da öğretmenlik yaptı.

Ardından yine ABD’ye gitti, State University of New York, University of Chicago ile Johns Hopkins, Harvard, Stanford üniversitelerinde öğretim görevlisiydi.

Yazmaya 1969’da başlamıştı, ilk kitabı “Dusklands” Güney Afrika’da 1974’te yayınlandı. Barbarları Beklerken (1980) ve Utanç (1986) gibi kitapları Türkçeye çevrildi.

2002’de Avustralya’ya taşındı.

2003 yılının Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

23 Mayıs’ta tutuklanan eğitimciler Gülmen ve Özakça’nın açlık grevi 82’inci gününde devam ediyor.

 (Kaynak: Bianet)