Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 14 Ocak 2015 günü polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümüne ilişkin davanın beşinci duruşması bugün görüldü.

Kazanhan’ın öldürülmesiyle ilgili davanın 12 Şubat’taki duruşması Cizre’de sokağa çıkma yasağı olduğu için yapılamamıştı.

Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da görülen duruşmaya Kazanhan ailesinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Gündem Çocuk Derneği, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi avukatları, Şırnak Barosu avukatları da katıldı.

Tutuklu yargılanan polis M. N. G ile tutuksuz yargılanan 4 polis, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

‘KOLEKTİF BİR SUÇTUR’

Kazanhan ailesinin avukatı Rojat Dilsiz, duruşmada “Nihat Kazanhan’ın ölümü kolektif olarak gerçekleştirilmiş bir suçtur. Çocuklarımız ölmeye devam ediyor. Yargı gerçek failleri ortay çıkarsın. Kolluk kuvvetlerinin işlediği suçlar örtbas ediliyor, yargı da baskı altında.

Kolluk güçlerinin bölgemizde yarattıkları kaosun ve çocukların ölümlerinin son bulmasında faillerin bulunmasının rolü önemlidir” dedi.

‘NİHAT KAZAN’I ÖLDÜREN POLİS ONURE EDİLSİN’

Dilsiz, duruşma öncesinde Eskişehir’den C. A. İsimli bir kişinin Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanlığı’na yaptığı başvuruda Nihat Kazanhan’ı öldüren polisin tutukluluğunun sonlandırılmasını ve ‘onure’ edilmesini talep ettiğini söyledi.

C. A’nın başvuru dilekçesinde şöyle dendi:

“Mardin İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi’nde görevli polis memuru ‘Mehmet Nurbaki Göçmez’ 20015 yılı Şubat ayında artan terör olayları üzerine geçici görevle Şırnak-Cizre’ye gönderilmiştir.

 Terör örgütü PKK lehine slogan atan ve polise saldıran göstericilerin dağıtılması amacıyla attığı gaz fişeği yerden sekerek, bir PKK destekçisine isabet etmiş olup, PKK’lı (veya PKK sempatizanı) hayatını kaybetmiştir. Bu olay üzerine kahraman polis mamurumuz 2015 Şubat ayında tutuklanmış ve halen Ankara Elmadağ Cezaevi’nde yatmaktadır.

Terör olaylarının iyice arttığı günümüzde PKK’lılara müdahale eden polis memurumuzun hapiste yapması güvenlik güçlerimizi demoralize etmekten başka hiç işe yaramamaktadır. Hal bu iken, polis memuru ‘Mehmet Nurbaki Göçmez’ hakkında soruşturmanın kaldırılmasını, terörle mücadele eden bu kahramanın onure edilmesini saygılarımla arz ederim.”

Dilsiz, C. A. hakkında da suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti.

Davada tutuklu polisin tutukluluk halinin devamına, tutuksuz yargılananaların da tutuklanma talebinin reddedilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 3 Haziran’a erteledi.