Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın öldürülmesiyle ilgili bir süre önce tahliye edilen H.V hakkında “nitelikli adam öldürme” suçundan takipsizlik kararı verdi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak günü 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın öldürülmesi olayında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın ardından tutuklanan ve bir süre önce tahliye edilen şüpheli H.V hakkında, “nitelikli adam öldürme” suçundan ek kovuşturmaya yer olmadığını kararlaştırdı.

Kararda, Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Hareket Şube Müdürlüğü’nde görevli polis H.V’nin olaya ilişkin, maktulün bulunduğu yere herhangi bir silah ile ateş etmediğine dair ifadesi yer aldı.

Şüpheli H.V’nin, “polis memuru M.N.G’nin kendisine zimmetli pompalı tüfekle ateş ettiğini” belirtmesi üzerine M.N.G’nin ifadesine başvurulduğu kaydedilen kararda, şöyle denildi:

“Şüpheli M.N.G’nin alınan ek beyanında, önceki ifadesinde belirttiği hususları tekrarlayarak, ‘Olayda pompalı av tüfeğini sadece ben kullandım. Bu tüfek ile bir el ateş ettim. Şüpheli H.V yalan ve bana iftira atacak yapıda değil. Şüpheli H.V kesinlikle pompalı av tüfeği kullanmadı.

“Bir silah herhangi birisinin üzerine zimmetli olsa bile bu silahı sadece zimmetli olan kişinin kullanması zorunlu değildir. Bu silahı ekipteki görevlilerden herhangi birisi de kullanabilir. Bu nedenle şüpheli H.V’nin üzerime isnat ettiği iddialarını kabul etmiyorum’ diye beyanda bulundu.”

Kararda, “Kazanhan’ın ölümüne sebep olan atışı hakkında kamu davası açılan şüpheli M.N.G’nin bireysel olarak yaptığının sabit olduğu” belirtildi. Şüpheli H.V’nin atılı suçu işlediğine dair tanık İ.S’nin teşhisi ve beyanlarına itibar edilmediği ifade edilen kararda, dosyada zimmet fişi dışında bir delilin bulunmadığı gerekçesiyle “nitelikli adam öldürmek” suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği belirtildi.

Kararda, tutuklu M.N.G hakkında “öldürme”, diğer şüpheliler U.İ, O.Ç ve H.V hakkında da “kamu görevlisinin suçu bildirmemesi” suçundan soruşturmanın sürdüğü ifade edildi.

TAKİPSİZLİK KARARINA İTİRAZ

Avukat Filiz Ölmez Cizre Başsavcılığı tarafından Özel Harekatçı polis H.V için verilen takipsizlik kararına itiraz edeceklerini söyledi.

‘’Yargılamayla ortaya çıkacak bir durumla ilgili savcılığın takipsizlik kararı verilmesi usule aykırıdır. Vural ilk ifadesinde kimsenin ateş etmediğini söylerken, sonraki ifadesinde arkadaşının ateş ettiğini söylüyor. Ancak arkadaşını korumak için gerçeği söylemediğini de beyan ediyor. Savcılığın suçu ve suçluyu koruyan Vural’ın beyanına bu kadar güvenmesi doğru değildir.

“Ayrıca bir polis memuru suçüstü halinde suça müdahale etmekle yükümlüdür. Dolayısıyla Kazanhan olayında polis memuru Hayri Vural arkadaşına müdahale etmeyerek görevini ihmal etmiştir. Başsavcılık tarafından verilen takipsizlik kararına itiraz edeceğiz.” (İMCTV)