Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın öldürülmesiyle ilgili davada ifade veren Nihat’ın arkadaşları, katil zanlısı polisin kendilerini de ölümle tehdit ettiğini söyledi.

Cizre’de geçen 14 Ocak günü Nihat Kazanhan’ın arkadaşlarıyla oynarken başından vurularak ölümüyle ilgili olarak tutuklanan özel harekat polisi Mehmet N.G. ile tutuksuz sanıklar komiser yardımcısı U.İ. ve özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T.’nin yargılanmasına Cizre 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Duruşmada dinlenen tanık polisler, olayı görmediklerini ve sonradan öğrendiklerini iddia etti.

Tanık polislerden sonra mahkeme Nihat Kazanhan’ın arkadaşlarını dinlemeye başladı. Kazanhan vurulduğunda yanında olan A.A. adlı 14 yaşındaki çocuk, yukarı mahalleye gittikleri esnada kobranın yanında bekleyen polislerden birinin çekirdek yediğini, diğerinin de küçük çocukların attıkları taşları tutmaya çalıştığını söyledi.

Nihat Kazanhan’ın taş atmadığını belirten A.A., kendilerinin polisleri izlemek için tepede durduklarını ifade ederek, olayı şöyle anlattı:“Aşağıdan geçen iki zırhlı araç taş atan çocuklara gaz bombası atarken yukarıdaki zırhlı aracın yanındaki bir polis birden aracın arkasına gelip bir süre oyalandı. Arkaya geçen polis başına kar maskesi takarak rasgele ateş açtı. Ateş sonucu Nihat yere düştü. Ben kaçarken bir mermi ayağımın yanına çarptı.”

‘SİZİ DE BÖYLE GEBERTECEĞİM’       

Nihat düştükten sonra polislerin telaşlı bir şekilde zırhlı araçla olay yerinden uzaklaşarak karakola girdiklerini söyleyen A.A., daha sonra Nihat’ı vuran kar maskeli polisin geri geldiğini ve o sırada kendilerine parmak sallayarak “Sizi de böyle geberteceğim” dediğini aktardı.

‘BİZİ GÖRMEDİN’  

Diğer tanık 11 yaşındaki Y.Y. de, Nihat’ın kendisiyle koyun otlatmaya gelmediğini ve diğer arkadaşlarıyla tepede polisleri izlediğini söyleyip,“Ben polislerin arkasındaydım. Koyunlarımı otlatıyordum. O zırhlı araçtan bir polis benim yanıma gelerek ‘buradan uzaklaş’ dedi. Ben koyunlar benim değil, otlatmak zorundayım deyince, koyunlarımı kovalayarak ne sen bizi gördün ne de biz seni dedi” diye konuştu.

‘POLİS ÖNCE SİLAHIYLA UĞRAŞTI’       

Y.Y., aşağıda iki zıhlı araç geçtiğinde çocukların taş attığını, zırhlı araçların da gaz bombası attığını dile getirerek, “Tepede bekleyen zırhlı aracın etrafındaki üç polisten biri çekirdek yiyordu. Biri çocukların taşlarını tutmaya çalışıyordu. Diğeri aracın arkasına gelerek bir müddet orda kaldı. Ben onların arkasında olduğum için görüyordum. Polis silahıyla uğraştı. Sonra kar maskesi takıp rasgele Nihat’ın olduğu yere ateş açtı. Tam Nihat düştüğü esnada diğer polisler ateş eden polise baktı. Daha sonra telaşlı bir şekilde askeri karakola gittiler. Ben de korktuğum için eve kaçtım” diye anlattı.

POLİSLERİN ÇELİŞKİLİ İFADELERİ    

Nihat Kazanhan’ın babası M. Emin Kazanhan da polislerin çelişkili ifade verdiğini ve arkadaşlarını koruduklarını ifade ederek, adalet talebini yineledi. Baba Kazanhan, çocuğunun günahsız olduğunu belirterek, bunu yapan polislerin cezalandırılmasını istediklerini dile getirdi.

Mahkeme duruşma sonunda tutuklu polisin tutukluluğuna, diğer dört polisin tutuklanma talebinin ise reddedilmesine karar verdi. Dava 2 Ekim’e ertelendi.

HANGİ CEZALAR İSTENİYOR?  

Tutuklu polis memuru Mehmet N.G.’nin ‘olası kast ile nitelikli öldürmek‘ suçundan müebbet hapis cezası, tutuksuz olan komiser yardımcısı U.İ. ile özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T. için ise ‘kamu görevlisinin suçu bildirmeme‘ suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor.  (diken.com.tr)