Türkiye'den IŞİD’e katılanların aileleriyle görüşen ABD’nin haftalık haber dergisi Newsweek, İstanbul’un hemen yanıbaşındaki sanayi merkezi Dilovası’ndan, Irak ve Suriye’ye minibüslerle militan taşındığını yazdı. Dergi, IŞİD'in 4 yaşındaki çocukları bile 'kaçırdığı'nı belirtiyor.

Newsweek, İstanbul, Ankara ve Kocaeli'nde yaptığı röportajlarla, IŞİD'in Türkiye'deki adam toplama stratejisine ışık tuttu. Dergi, AKP hükümetini de eleştirdi: "Obama, Türkiye'nin IŞİD'le savaşacak 'çekirdek koalisyon'un parçası olduğunu söyledi. Fakat yakınları örgüte katılan kişiler, hükümetin bu terör örgütüne karşı adım atma isteğini ve becerisini sorguluyor. Polisin hiçbir şey yapmamasına ve yakınlarını kendilerinin gidip geri getiremeyecek olmalarına öfkeliler."

ÇOCUKLAR IŞİD'Lİ BABALARIYLA RAKKA'DA


IŞİD’in izini İstanbul’da süren haftalık haber dergisi Newsweek, örgüte katılanların aileleriyle görüştü. IŞİD’in İstanbul’dan birçok militan topladığını belirten dergi, örgütün Türkiye’de büyük bir yıkıma yol açabileceği öngörüsünde bulundu.

İki çocuğu, IŞİD’e katılan eski eşi tarafından kaçırılan Deniz Şahin, Newsweek’e dört yaşındaki Halil İbrahim ve 10 yaşındaki Esma Sena adlı çocuklarının fotoğrafını gösterdi. Babaları aldıktan sonra Şahin bir daha çocuklarını görememiş. Çocuklar, şu anda Suriye’nin IŞİD’in kontrolü altındaki Rakka kentinde Cihat’çı babalarıyla yaşıyor.

'AKP IŞİD'İ DURDURMAK İSTESE DURDURUR'


Geçen ay IŞİD’e katılan 25 yaşındaki araba tamircisi Ahmet Beyaztaş’ın ailesi ise hükümeti eleştirdi. Ahmet, geçen ay mahalleden IŞİD’e katılmak amacıyla Suriye’ye giden iki minibüsten birindeymiş. “IŞİD’e katılan ve katılacak çok kişi var. Polis hiçbir önlem almıyor” diyor 30 yaşındaki öğretmen Kenan ve ekliyor: “Ben Kürt’üm ve solcuyum. Eğer dört Kürt kentin bir yerinde bir araya gelse hemen dağıtırlar. Tabii ki IŞİD’i de durdurmak isteseler durdururlar.”

'DİLOVASI CEMAAT VE TARİKATLAR İÇİN SIĞINAK'

Dilovası’nın cemaat ve tarikatlar için bir sığınak olduğunu söyleyen Kenan, bölgedeki diğer çocuklar gibi kardeşinin de okulu 13 yaşında bıraktığını ifade etti.

EŞİ, ÇOCUĞUNU DA ALIP GİTTİ

İstanbul’da yaşayan 44 yaşındaki Şahin Aktan ise iki ay önce 25 yaşındaki esi eşi Svetlana’nın üç yaşındaki oğulları Destan’ı alıp IŞİD’e katılmak için Rakka’ya gittiğini anlattı. 

Newsweek'teki makalenin İngilizce orijinal halinin tamamı