21 Mart öncesi düzenlenen erken Newroz İstanbul Kazlıçeşme’nin yanı sıra Van, İzmir, Mersin, Bingöl, Mardin, Dersim, Mardin, Erzincan, Adıyaman-Kahta ve Bulam, Antep, Mardin-Midyat, Urfa-Hilvan, Şırnak , Ceylanpınar, Antalya, Muğla, Manisa, Aydın,  Ankara, Kırşehir, Eskişehir ve Konya 'da kutlandı.

Halk sabahın erken saatlerinde Newroz alanlarına gelmeye başladı. BDP'nin düzenlediği kutlamalar olaysız geçti; kutlamaları engellemek isteyen bazı gruplara polis engel oldu.

Van’da kutlama Van Kalesi eteklerinde yapıldı. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak Bingöl’deki kutlamalara katıldı. Yaklaşık onbin kişinin bulunduğu Yenimahalle Newroz Alanı'ndaki kutlamaya, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in yanı sıra BDP il ve il ilçe başkanları, STK temsilcileri de katıldı.

KIŞANAK: AMED'DE ÇÖZÜM MESAJINI DİNLEYECEKSİNİZ

Kışanak burada yaptığı konuşmada, "Şeyh Sait'in torunları, genç kadınlar, Gurbetelli Ersöz gibi Sakine'nin yoldaşları direnerek halkımızı özgürlük kavşağına getirdiler. İşte bu Newroz Kürt halkının direnişinin sonucudur. Barışın mimarı olan, 14 yıldır çözüm için çaba sarf eden Öcalan çok güçlü bir hamle geliştirmiştir. Bu hamle barış süreci, bu hamle demokratik kurtuluş süreci hamlesidir. 21 Mart'ta Amed'te olursanız Öcalan'ın çözüm mesajını kendiniz dinleyeceksiniz" dedi.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü Mersin’deki kutlamalara katıldı.  Kürkçü yerel basına verdiği bilgilere göre alanda en az 80 bin kişinin olduğunu bildirdi.

İzmir’deki Newroz kutlamalarına katılan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan yaptığı konuşmada,  barışın Türkiye’de yaşayan tüm halklara lazım olduğunun altını çizerek, “Bu yıl Türkiye’de barışın baharı yaşanacak. Barışın önünde kim engel olursa kaybeder” diye konuştu.

Dersim’de Seyit Rıza Meydanı'nda gerçekleştirilen mitinge BDP Batman Milletveli Ayla Akat katıldı. Akat konuşmasında "Bizler örgütlülüğümüzü sağladığımız zaman, birlikteliğimizi sağladığımız zaman diktatörler kaybedeceklerdir. Bu anlamda tüm devrimci halkımız birlikteliğini ve özgürlüğünü sağlamalıdır. Bu Newroz bayramı bir çözüm bayramıdır. 2013 yılı Newroz'u bir çözüm Newroz'u olmalıdır" dedi.

Konya Fatih Işıklar Mahallesi'ndeki Pazaryerinde yapılan Newroz kutlamasına, aralarında BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve BDP Konya İl Başkanı Hacı Mehmet Bozlak ile yaklaşık 7 bin kişi katıldı.

Newroz kutlamaları önceki yılların aksine olaysız geçti. Çeşitli il ve ilçe merkezlerinde toplanan halk, barış içinde kutlamaları gerçekleştirdi. (bianet, ANF)