İstanbul'da 18 Mart'ta yapılan Newroz kutlamalarında yaşanan olayların ardından gözaltına alınan 14'ü tutuklu 48 sanık, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı.

10 aylık tutukluluğun ardından mahkemeye çıkarılan sanıklardan bazıları Kürtçe savunma yapmak için tercüman talebinde bulundu. Mahkeme heyeti talebi reddetti. Bazı sanıklar ise savunma yapmadı.

Mahkeme heyeti, "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına eylem yapmak", "2911 Sayılı Kanun’a muhalefet", "kamu malına zarar vermek" iddiasıyla yargılanan 14 tutuklunun tahliyesine karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

ANA DİLDE SAVUNMA TALEBİ ‘SUSMA HAKKI’ SAYILDI

Mahkeme, tutuklu 14 sanık hakkında da bir kısım sanıkların ifadelerinin alınmış olması, anadilde savunma talebiyle savunma yapmayanların susma hakkını kullanmış sayılabileceği, delillerin toplanmış olması, delil karartma ihtimali bulunmaması, aynı suçla itham edilen diğer sanıkların tutuksuz olmaları ve bu nedenle sosyal adaletin sağlanamamış olması, aslolanın tutuksuz yargılama olması gerekçeleriyle haklarında yurt dışına çıkış yasağı koyularak tahliyelerine karar verdi.