Newroz Tertip Komitesi, 21 Mart'ta Diyarbakır'da yapılacak Newroz kutlamasına katılım çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PÎA), Azadî Hareketi, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T), Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP-Bakur) temsilcilerinin de içinde bulunduğu Newroz Tertip Komitesi; 21 Mart'ta kutlanacak Diyarbakır Newroz'una ilişkin basın toplantısı yaptı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde yapılan basın toplantısında, açıklamanın Kürtçe metnini DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Garip Kandemir, Türkçesini ise İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sedat Doğan okudu.

'NEWROZ'U SEÇİMLERLE KARŞILIYORUZ'

DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Kandemir, "Bu yılki Newroz'u Ortadoğu ve bölgemizde savaşın, tecridin, kriz ve kaosun hüküm sürdüğü bir ortamın yanı sıra, referandum niteliğindeki 31 Mart yerel seçimleri ile karşılıyoruz" dedi.

"Yaşanan bu tarihi gelişmeler, yüzyıllık zulüm ve inkâr tarihinin ancak direnişle aşılacağı noktasına dayanmıştır" diyerek konuşmasını sürdüren Kandemir, "Halklarımızın ortaya koyduğu özgürlük çizgisi; birlikte, eşit ve demokratik yaşam iddiası bu süreçte daha da önem kazanmıştır. Demokratik siyasetin baskıcı uygulamalarla ortadan kaldırıldığı günümüz koşullarında; darbeci zihniyete, emeğin sömürüsüne, doğa katliamlarına, inkar-imha ve asimilasyon politikalarına, katliam ve işgale, ekonomik, kültürel ve siyasi kırımlara karşı toplumun umudunu ayakta tutanlar, bugün birlikte ve her zamankinden daha güçlü direnmeye devam ediyor" diye konuştu.

'AÇLIK GREVLERİ ESAS GÜNDEMİNİ OLUŞTURUYOR'

Özgürlük mücadelesinin öncüsü kadınların direnişte en ön safta yer aldığını vurgulayan Kandemir, kadınların 8 Mart'tan aldığı coşkuyla 2019 Newroz'una taşıma iddiasını kararlılıkla sürdürdüğünü belirtti. Kandemir, Newroz'un ana gündem maddelerini, "Ortak vatanda eşit yurttaşlık, demokratik çözüm, faşizmin tüm Uygulamalarına karşı mücadele ve en önemlisi Hakkari vekilimiz DTK Eş Başkanı Sayın Leyla Güven'in öncülüğünde başlayan ve Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için başlatılan açlık grevleri direnişi, halklarımızın esas gündemini oluşturmaktadır. 2019 Amed Newroz'unu bu gündemlerle karşılıyoruz" sözleriyle anlattı.

'HAZIRLIKLARDA SON AŞAMAYA GELDİK'

Newroz kutlamalarına ilişkin hazırlıklarını sürdürdüklerini kaydeden Kandemir, "Bu yılki Newroz'un ön çalışmaları ve Newroz günü için bini aşkın kişi seferber olmuş durumdadır. Bugünün özgürlük bayramı coşkusunda geçmesi için tüm ayrıntılar hassasiyetle planlanmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışından Amed Newroz'una katılmak isteyen veya davet edilmesi düşünülen heyet ve şahsiyetlerle ilgili çalışmamız da son aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Yoğun bir ilginin ve katılımın konuklar düzeyinde de gerçekleşeceği görülmektedir" şeklinde konuştu.

'TECRİDİ KIRACAĞIZ: MUTLAKA KAZANACAĞIZ'

"21 Mart günü Amed Newroz alanında kutlayacağımız Newroz'a büyük bir inanç ve kararlılıkla tüm Amed halkının sel olup akacağına inanıyoruz" ifadesiyle konuşmasını sürdüren Kandemir, şu çağrıyla konuşmasını sonlandırdı: "Amed Newroz Tertip Komitesi olarak, komiteyi oluşturan tüm bileşenler ve seçim ittifak bileşenlerimiz adına halkımızı Newroz özgürlük bayramına davet ediyor, 'Tecridi Kıracağız; Mutlaka Kazanacağız' şiarıyla bir kez daha Amed’e yaraşır bir tarzda tarihi rolünü yerine getirmeye çağırıyoruz."