HDP, HDK, DTK, TJA  DBP, ÖSP, HAK-PAR, DDKD eş başkanları, sözcüleri, temsilcileri ve aktivistler Newroz programına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Bu yılki Newroz’un şiarı “Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır”, “Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak” olarak açıklandı.

Toplantıda söz alan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, şu ifadeleri kullandı:

Biz HDP olarak 11 Şubat’ta kongremizi büyük bir kararlılık ve coşkuyla gerçekleştirdik. Kongremize katılan halklarımızın bize verdiği önemli mesajlar vardı. Bu mesajlardan büyük sorumluluklar çıkardık. Demokrasiye, barışa, özgürlüklere katılan inanç bir kez daha açığa çıktı. Demokrasi, eşitlik, özgürlük mücadelemizi taçlandıracağımız bir Türkiye yaratacağımızın sözünü veriyoruz.

Kongremizden sonra halkın verdiği mesajlar arasında şunlar vardı. Faşizme karşı direnmenin, tekçiliğe karşı çoğulculuğun önemi iletildi.  Esarete karşı özgürlüğe muhtaç olduğumuz iletildi. Sayın Öcalan’a uygulanan tecridin kabul edilmediği mesajı varildi. Afrin operasyonunu Türkiye halklarının kabul etmediği mesajı verildi. Siyasi soykırım operasyonlarının kabul edilmediği mesajı verildi.

Bölgemizde yaşanan tarihi gelişmeler zulüm tarihinin direnişlerle yok olacağını açığa çıkarmıştır. 2018 Newroz’unun zulüm, savaş, işgal, kriz politikalarına karşı güçlü bir direnişin ortaya çıkması bakımından anlamlıdır. Bu yılki Newroz kutlamalarına katılacak milyonlar sel olup meydanlara aktıklarında 5 Nisan 2015’ten beri Sayın Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridin kabul edilmediğini haykıracaktır.

‘MİLYONLARIN BARIŞ TALEP EDECEĞİ BİR NEWROZ OLACAK’

Ayrıca Afrin’e yönelik işgal girişimi Newroz alanlarında bir kez daha protesto edilecektir. Afrin’de yaşamını yitiren herkesin, askerlerin de bizim çocuğunuz olduğu mesajı verilecektir. Savaşa karşı barış mesajı milyonlar tarafından haykırılacaktır. Milyonların meydanda barışı, eşitliği talep edeceği bir Newroz olacaktır.

Dün 8 Mart dolayısıyla alanlarda eşitliği isteyen tüm kadın arkadaşlarımızı bir kez daha Newroz alanlarına davet ediyoruz. “Genç başladık genç başaracağız” diyen gençleri, savaşa karşı tek ses olmak üzere Newroz alanlarına davet ediyoruz.

‘NEWROZ DİRENİŞTİR, FAŞİZME KARŞI HALKLARIN BAHARIDIR’

Bu yılki Newroz şiarımız “Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır”, “Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak”.

Bir kez daha tüm halkımızı her meydana davet ediyoruz. Aynı zamanda Ankara’nın yani hükümetin Newroz alanlarından verilecek mesajları iyi okumasını talep ediyoruz.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise, Newroz’a katılım çağrısında bulunarak şöyle konuştu:

Kürt halkının bayramını bugünden kutluyorum. Bu bayrama anlamını katan onun direniş ruhu ve kararlı mücadelesidir. Bugün ülkenin her yerinde zulüm kol geziyor. Bir zulüm iktidarı ile karşı karşıyayız. Bu zulüm iktidarını yıkma kararlılığındayız. Zulüm Afrin’de savaş, zulüm Batı’da yoksulluk, zulüm iş cinayeti kadın cinayetidir. Türkiye’nin her yerinde zulüm var dolayısıyla yan yana gelmemiz çok önemli. Özgürlük ve demokrasi konusunda kararlı olan tüm yurttaşları Newroz’a davet ediyoruz.

12 Eylül’ün bütün mirasını kabullenen bir iktidarla karşı karşıyayız. Cezaevlerindeki işkence 12 Eylül’ü aratmıyor. Özgürlük ve demokrasi konusunda kararlı olan tüm yurttaşları Newroz’da buluşmaya davet ediyoruz.

21 Mart’ta evet Newroz kutlaması olacak ama aynı zamanda özgürlük mücadelesinde kararlı olanların buluşma noktası olacak. Zulme maruz kalan herkesin bu buluşmada yerini alması faşizmin yıkılması için en güçlü adımlardan biri olacak. Tüm Türkiye halklarını bu buluşmaya davet ediyorum. Newroz ateşi yolumuzu aydınlatsın.

Basın toplantısına katılan diğer siyasi parti ve kurum temsilcileri de 2018 Newroz’unun önemine dikkat çekerek özetle şu ifadeleri kullandı:

Kürtlere ulusal birlik çağrısında bulunan DTK Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, şu ifadeleri kullandı:

 Bu sene Newroz ateşinin daha gür bir şekilde yakılması elzemdir. Bu faşistlere verilecek en güzel cevaptır. Dün Başûr’a hangi gerekçelerle saldırıldıysa, bugün benzer şekilde Rojava’ya saldırılıyor.

Bugün tekrar ortaya çıkan hakikat, ulusal birlik meselesi zaruretidir. Kürt halkının herhangi bir statü sahibi olmaması için, herkes bir olabilirken, Kürtlerin de ulusal birliği sağlamaları gerekir. Kürt halkının siyasi, diplomasi haklarını elde etmesi lazım. Faşizm karanlığı Newroz ateşiyle dağılacaktır. Kürt ve Türk halkının bu Newroz’a büyük bir coşkuyla katılım sağlaması gerekir.

Türkiye’deki OHAL koşullarına dikkat çeken HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit şöyle devam etti:

 2015 7 Haziran’ından beri ülkemiz ateş çemberinde. Hem bölgedeki hem ülkedeki gelişmeler hem de AKP’nin ve MHP’nin genel tutumlarının ülkeyi karanlığa sürüklediğini, tüm halkları baskı altında tuttuğunu ve ülkenin bir açık cezaevine döndüğünü, kaçılması gereken bir ülke haline getirildiği gerçeğini biliyoruz.

2018 Newrozunu ne yazık ki cezaevleri dolmuş, binlerce insanın sudan gerekçelerle tutuklandığı, her geçen gün demokratik siyasetin tasfiye edildiği, tüm sorunların şiddet yöntemiyle çözülmeye çalışıldığı bir ortamda Newroz’u karşılıyoruz. Bu ülkede emek, kadın, ekoloji, demokratik siyaset ve yaşam hakları açısından ciddi ihlaller var. Bütün bu karanlığı aşmak için de direngen bir mücadele var. Biz bu mücadeleyi 2018 Newrozunda çok daha görkemli bir hale getirmek, toplumu görmeyen, kendi iktidarları dışında hiçbir amaçları olmayanlara bu ülkede mazlum halkların olduğunu göstermek istiyoruz. Newroz tarihsel anlamı ötesinde güncel birçok anlamı da yüklenmiş bulunuyor. Zamanında zalim Dehak’a karşı nasıl isyan edildiyse bugün de Newroz’u bir kurtuluş ve umut günü olarak görüyoruz. Newroz barışı, eşitliği, demokrasiyi, emek haklarını, kadın mücadelesini, her gün kısıtlanan her bir hakkımızı temsil ediyor. Bizler 21 Mart’ta Newroz alanlarında haklarımız için sokaklarda olacağız. 2018 Newroz’unu barış, özgürlük, kardeşlik Newroz’u yapacağız. Savaşa karşı barışın sesini yükselteceğiz. “Barış ateşten gömlek de olsa biz o gömleği giymeye varız” diyeceğiz.

DDKD Genel Başkanı Veysi Askar: Tarih boyunca Dehak’ın zulmüne maruz kalanların ona karşı geliştirdikleri direnişin koşulları bugün de kendini dayatmaktadır. Bugün de zalimlere karşı durmanın zorunluluğu ortadadır. Bugünden sonra bütün partiler, örgütler yapılar bütün farklılıklarını bir tarafa bırakıp birlik olmalıdır. Bu Newroz’un direniş, mücadele ve özgürlük Newroz’u olmasını temenni ediyorum. Bijî Newroz!

ÖSP Başkan Yardımcısı Nusrettin Maçin: Kürt siyasi tarihinde, Newroz direniş olmuştur. Kürt halkının tarihinde direniş karakteriyle Newroz ayrıca önem kazanmıştır. Afrin’deki direniş ruhunu selamlıyorum. Oradaki direniş Ortadoğu’daki bu karanlık ortamı dağıtan bir aydınlık gibidir. Bu Newroz Başûr ve Rojava için çok önemlidir. Bizler bu sebeple Rojava ve Başûr’a desteklerimizi deklare ediyoruz. Kürtlerin öncülüğünde Ortadoğu’daki statüsüz toplulukların da özgürlüğünü getirmesini umuyorum. Onun için de Afrin ve Başur’da, kısa bir süre sonra statü sahibi olması lazım. Bunun için de Newroz’un birliğimizi sağlamasını umuyorum. Bütün parti ve örgütlenmelerin bu ruhla mesajını dünyaya duyurması gerekir. Bunun için de Newroz alanları zafer ruhuyla, Afrin ruhuyla coşacaktır. Newroz’un birliğimizi, başarı ve mücadele azmimizi arttıracağını düşünüyorum. 

Demokrat Haber Merkezi