Akdeniz ve Arap coğrafyası pazarlarından pay kapma savaşı başlatan Erdoğan sefere çıktı.

“Bölgenin en güçlü ülkesiyiz, o halde bölgede bizim borumuz öter” şeklinde maceracı bir dış politika izleyen hükümetin Mısır ve Mağrip ülkelerine ziyareti bugün başlıyor. 12-15 Eylül tarihleri arasında Mısır, Tunus ve Libya’ya gezi düzenleyecek olan Başbakan Erdoğan’a bakanlar, üst düzey bürokratlar, işverenler de eşlik edecek. Ziyaretlerde bu ülkelere Türkiye’nin verdiği destek ileri sürülerek, çok çeşitli alanlarda “işbirliği” imkanları ele alınacak.

Neo-Osmanlı Mağrip seferine çıktı!


Başbakan Tayyip Erdoğan, 12-15 Eylül tarihleri arasında Mısır, Tunus ve Libya’yı ziyaret edecek. ‘Bölgenin en güçlü ülkesiyiz, o halde bölgede bizim borumuz öter’ maceracı dış politikası izleyen AKP hükümeti, Akdeniz yeraltı kaynakları ve yeni şekillenen Arap coğrafyasının pazarlarından en büyük payı kapma savaşı başlattı. O nedenle başta İsrail olmak üzere bölge ülkeleri ile bilek güreşine girişen hükümet, bu maceracı politikası ile Türkiye’yi adım adım bölgesel savaşların da içine sürüklüyor.

‘Desteğin karşılığı istenecek’

İzlediği bu politikaya paralel Mısır ve Mağrip ülkelerine gezi düzenleyen Başbakan Erdoğan’ın beraberinde bakanlar, üst düzey bürokratlar, iş adamları ve gazetecilerden oluşan heyetle gerçekleştireceği ziyaretler sırasında, bu ülkelere Türkiye’nin verdiği destek ileri sürülerek, çok çeşitli alanlarda gerçekleştirilebilecek işbirliği imkanları ele alınacak.

Erdoğan, bugün gideceği Mısır’da Yüksek Askeri Konsey Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ve Başbakan İsam Şeref ile görüşecek.

Mısır’la ‘stratejik anlaşma’

Başbakan Erdoğan ile Mısır Başbakanı İsam Şeref tarafından, Türkiye ve Mısır arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi tesisine ilişkin Ortak Siyasi Bildirge’nin ve bu çerçevede ekonomi, ticaret, eğitim, kültür, spor, basın, kamu yönetimi ile karşılıklı yatırımların teşviki alanlarında bir dizi anlaşmanın imzalanması da öngörülüyor.

Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile görüşmesi ve Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı’nda konuşma yapması beklenen Erdoğan, Kahire’de Mısır’ın önde gelen siyasi parti liderleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Mısır’da yatırımı bulunan Türk müteşebbisleri ile de bir araya gelecek.

Tunus’a geçecek

Başbakan Erdoğan, Mısır’ın ardından 14 Eylül’de Tunus’a yapacağı ziyarette ise Cumhurbaşkanı Vekili Fuad El Mebazza, Başbakan El Baci Kaid El Sebsi ve önde gelen siyasi parti liderleri ile görüşecek.

15 Eylül’de Libya’da olacak

Erdoğan, 15 Eylül’de Libya’ya geçerek burada Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüşecek. Bu ziyarette, Libya’daki siyasi dönüşüm, kurumsal yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma sürecine Türkiye’nin nasıl katılacağı ele alınacak.

Gazze’ye gitme muamması

Erdoğan’ın gezisi sırasında Gazze’ye de gideceği söylentilerine bir yenisi daha eklendi. Gazze’de bulunan hükümetin Başbakanı İsmail Haniye, Erdoğan’ın muhtemel Gazze ziyareti için hazırlıklarını sürdürdüklerini ve bu sayede Filistin halkının Türkiye’ye olan sevgisini göstereceğini söyledi. BM’nin Palmer raporuna karşı Türkiye’nin yanında yer aldıklarını da belirten Haniye, “Sızan bilgilere göre rapor, çok kötü bir rapor” dedi. Haniye, Türkiye’nin yaptığı çalışmalarla bölgedeki üstün gücün Arap ve İslam alemi olduğunu göstermeye çalıştığını, Filistin halkı olarak, Ankara’nın, ambargonun kaldırılmasına yönelik attığı her adımı desteklediklerini söyledi. Haniye, Türkiye’nin İsrail ile diplomatik ilişkilerini en alt seviyeye indirmesinin Filistin halkı için büyük bir destek olduğunu ileri sürdü. Haniye “Biz Başbakan Erdoğan’ın buraya gelmek istediğini duyduk. Biz hazırlıklarımıza Başbakan Erdoğan Gazze’ye gelecekmiş gibi devam ediyoruz” diye ekledi. (Özgür Gündem)