Antonio Negri, Noam Chomsky, Andres Buro, Prof. Michael Rubin gibi isimlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda dünyaca tanınmış kişi, ‘Demokrasi deneyimine destek verin’ denilerek başlatılan Rojava’yla dayanışma kampanyası metnini imzaladı.

Çok sayıda tanınmış simanın çağrıcısı olduğu kampanyanın metninde; “Rojava’daki demokratik deneyim Suriye’deki demokrasiye yeniden hayat verdi. Suriye’de artık barışa ve demokrasiye, bunun için de Rojava’nın bizim dayanışmamıza ihtiyacı var” denildi.

Sağlık örgütü Medico İnternational ve Civaka Azad-Kürtlerin Kamuoyu Çalışmaları Merkezi (Kurdisches Zentrum für Öffentlichkeitsarbeit e.V.) Rojava’ya destek amacıyla ortak bir kampanya başlattı. Suriye’de yaşananların insani bir facia olarak nitelendirildiği kampanyanın çağrı metninde şu ifadelere yer verildi:

“Kürtler kendi yerleşim birimlerinin olduğu bölgeyi Rojava, Kürtlerin ‘Batısı’ olarak adlandırıyorlar. Bu bölge eşsiz bir kültürel ve dinsel çeşitliliğe sahip. Devlet güçlerinin büyük oranda geri çekilmesi, Batı’da (Rojava’da) yaşayan 2.5 milyon insana uzun zamandır umut edilen özerkliğin kapısını araladı. Bugün doğrudan katılımcı demokrasi deneyimini geliştirmekte ve bununla beraber toplumsal anlaşmazlıkları eski kontrolcü ve cezacı, şiddete dayalı kültürden farklı bir şekilde çözmeyi denemekteler. Siyasi organlarda kadınların temsil edilme oranının yüksek olmasına değer veriyorlar. Yeni bir sağlık sistemi ve öz güvenlik güçleri oluşturuyorlar. Çocuklar okullarda Arapçanın yanı sıra artık Kürtçe de öğreniyorlar.”

Barışçıl siyaset yürüten ve Suriye’nin iç savaş bölgelerinden gelen 1.2 milyon mülteciye kucak açan Rojava’nın büyük bir tehdit altında olduğuna dikkat çekilen metinde, Türkiye’nin tüm acil yardımları bloke ettiği, Federal Kürdistan Bölgesi’nin serbest sınır ticaretini engellendiği, Suriye içinde ise el Kaide’ye bağlı grupların Kürt yerleşim birimlerini kuşatma altına aldığı bilgilerine yer verildi.

Rojava’da ciddi oranda ilaç, gıda ve yakıt sıkıntısı yaşandığı belirtilen açıklamada, “Biz Suriyelilerin ve Kürtlerin özgürlük ve eşitlik hakkını savunuyoruz. Rojava’daki demokratik deneyim Suriye’deki etnik-kültürel, dini ve demokratik siyasi çeşitliliğe yeniden hayat vermiş durumdadır. Suriye’nin artık barışa ve demokrasiye ihtiyacı vardır. Suriye’deki Rojava’nın bizim takdirimize ve dayanışmamıza ihtiyacı var. Bundan ötürü yardım bağışı çağrısında bulunuyoruz. Suriye’deki Kürt bölgelerine acil insani yardıma destek veriniz. Dayanışma için bağış sloganımız: ‘Rojava’dır” denildi.

İki kurumun yardım çağrısına ilk olarak dünya çapında tanınmış 75 entelektüel, bilim insanı, akademisyen ve parlamenterden yanıt geldi.

Almanya, Bask, Avrupa Parlamentosu, İsviçre, İngiltere, ABD, Meksika, Fransa, İtalya gibi çok sayıda ülkeden çağrıyı destekleyenler arasında Antonio Negri, Prof. Noam Chomsky, Andreas Buro, Prof. Dr. Norman Paech, Luciana Kattman, Prof. Michael Rubin, Almanya Federal Parlamento Başkan Yardımcısı  Cladia Roth gibi çok sayıda siyasi parti ve grup da yer alıyor.

Kampanyayla ilgili ayrıntılı bilgiye www.medico.de veya www.civaka-azad.org sitelerinden ulaşılabilir.