İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber Roboski

17 Şubat Pazar günü bir grup Boğaziçi Üniversiteli öğrenci Roboski katliamında hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye ve dayanışma amacıyla bir ziyaret düzenledi.

Saat 11.00’deki başsağlığı ziyareti sırasında Roboskililer öldürülen yakınlarının fotoğraflarıyla yağmur altında buluştu.

Boğaziçili öğrenciler, devletin yaklaşımının başından itibaren katliamın açığa çıkarılmaması yönünde olduğunu, burada yaşananların Türkiye’ye ulaşmaması için köyü tecrit altında tutmaya çalıştığını söylediler. Devletin yaptığı katliamın üstünü örtmek için “Bunlar kaçakçıdır algısını Türkiye kesimine yaymak ve kafaları bulandırıp katliamın üstünü örtmek istiyorlar” diyen öğrenciler “Bu yüzden biz sizlerin yanına baş sağlığı dilemeye geldik” dediler.

ROBOSKİ’DEN DÖNERKEN POLİS TACİZİ

Boğaziçili öğrenciler mezar ziyareti sonrasında Roboski’den ayrılıp, Şırnak girişine geldiklerinde polis tarafından arama noktasında durduruldular.  

Polis önce öğrencilere nereden geldiklerini sordu. Öğrenciler Roboski’den geldiklerini ve katliamda yaşamını yitiren aileleri ziyaret ettiklerini söyleyince de bir polis memuru öğrencilere şöyle seslendi:  “Sizler neden asker cenazelerine gitmiyorsunuz, bunlar sizin bildiğiniz gibi insan değiller, bunlar kaçakçılıkla geçinen teröristtir”.

Bir süre bu şekilde yaşanan katliama dönük karşı propaganda yapıldıktan sonra öğrencilerin gitmelerine izin verildi.

“SAVAŞIN ETKİLERİNİ BİREBİR YAŞAMIŞ OLDULAR”

Roboski’li aileler adına bir açıklama yapan Veli Encü şunları dile getirdi:

 “Bize, buraya gelişlerinde gördükleri manzara karşısında arama noktalarını kastederek çok şaşırdıklarını ifade etmişlerdi. Bu uygulamalarla aslında burada yıllardır yaşanan savaşın etkilerini birebir yaşamış oldular. Burada biz yıllardır böyle devlet terörüne maruz kalıyoruz.

Şırnak valisinin ve emniyet müdürünün bu uygulamasını kınıyoruz. Hükümet her seferinde barış için gerekirse zehir içmeye hazırım diyor, fakat valinin, polisin uygulamaları ortada. Biz bu uygulamaları kamuoyunun değerlendirmesine bırakıyoruz.

Biz Roboski’li aileler ‘yeter artık’ diyoruz, ‘Bizi öldürdünüz, katlettiğiniz yetmedi. Binlerce kilometre uzaklardan acımızı paylaşmaya gelen misafirlerimize yaptığınız bu uygulamalardan vaz geçin’ diyoruz. Acımızı bile doğru dürüst yaşatmadınız. Yaptığınız uygulamalar her gün bir kere daha bizi öldürüyor.”