Özgür Gündem Gazetesi hakkında verilen kapatma kararının ardından dün tutuklanan gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi, edebiyatçı ve dil bilimci Nazmiye Alpay’ın avukatı Cemal Polat, Alpay’ın tutukluğuna itiraz ederek, tahliye talebinde bulundu.

Polat dilekçesinde, Alpay’ın tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen, “Silahlı terör örgütüne üye ve propagandasını yapmak” iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Dosyada hiçbir delilin ve işaret eden hiçbir maddi gerçekliğin olmadığı açıktır” dedi.

Sorgusu sırasında Alpay’a bu konuya dair hiçbir soru sorulmadığını kaydeden Polat, müvekkili Alpay’ın dosyasında “örgüt üyesi” olduğu yönünde bir kanıtın mevcut olmadığını vurguladı. Polat, ayrıca müvekkillinin kişiliği ve siyasal duruşu itibari ile de böyle bir bağın mümkün olmadığını söyledi.

Polat dilekçesinde, Alpay’ın savcılık sorgusunda gazetenin Yayın Danışma Kurulu’nda hiçbir yetkisinin olmadığını, bu organın bugüne kadar hiç toplanmadığını ve kendisine bugüne kadar hiçbir fikir sorulmadığını dile getirdiğine yer verdi. Alpay’ın gazetenin yazarı olmadığını belirten avukat Polat, Alpay’a gazete ile dayanışmak için bu görevin teklif edildiğini onun da bunu kabul ettiğini vurguladı.

Polat, Alpay’ın gazeteye hiçbir şekilde müdahale etmediğini de dile getirdi. Ayrıca avukat Polat dilekçesinde, gazetenin sorumlu organlarının belli olduğunu ve gazeteden yayın danışma kurulu üyesinin sorumlu olmadığını belirterek, “Özgür Gündem’in PKK-KCK’nin yayın organı olduğu iddiası kabul edilse bile bundan dolayı müvekkilimin sorumlu tutulması mümkün değildir” ifadelerine yer verdi.

Polat dilekçesinde, Alpay’ın kendisinin ifade vermeye gittiğini kaçma şüphesi ve delillerin karartılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getirerek, dil bilimci olmasından dolayı Alpay’ın yazılarının geçmiş dönemlerde de farklı gazetelerde yayınladığını vurguladı. Polat son olarak müvekkili Alpay’ın tutukluluk haline itiraz etti.

(Kaynak: DİHA)