Hakkında gözaltı kararı bulunan ve kapatılan Özgür Gündem gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi Necmiye Alpay, savcılık ifadesi ardından "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı.

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği'nin kapatma kararından sonra hakkında gözaltı kararı bulunan Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışman Kurulu üyesi Necmiye Alpay, Basın Savcısı Umut Tepe'ye ifade vermek için İstanbul Adliyesi'ne gitti.

Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Alpay, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Umut Tepe tarafından "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklama istemiyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Necmiye Alpay'ın "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.

Tutuklanan dilbilimci Necmiye Alpay, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

MAHKEME KARARI

Mahkeme kararında, "Şüpheliye yüklenen suç için kanunda öngörülen cezanın miktarı, soruşturma dosyası içerisinde yer alan suça konu gazetedeki yayınlar ve yazılar ile şüphelinin gazete içerisindeki konumu, şüphelinin üzerini atılı suçun kanun maddesinde belirtilen hürriyeti bağlayıcı cezanın alt ve üst sınırlarına göre ileri de yapılacak yargılama sonucunda verilebilecek muhtemel ceza miktarı nazara alındığında şüphelinin serbest kalması halinde kaçacağı, nitekim silahlı terör örgütü mensuplarının fırsat bulduklarında yasal ve gayri yasal yollarla kaçtıklarının daha önceden soruşturma dosyaları içeriklerinden anlaşılmış olması, delil toplama işlemlerinin halen devam etmesi nedenleriyle, delilleri karartacağı gibi soruşturmaya konu eylemleri yeniden gerçekleştirebilecekleri yolunda hakimliğimizde kuvvetli şüphe uyanmıştır..." ifadelerine yer verdi.

SAVCILIK İFADESİ

Alpay, savcılıkta verdiği ifadesinde, Türk dili üzerine çalışmalar yaptığını, Radikal ve Milliyet gazetelerinde de yazılarının yayınlandığını belirterek, terör ve şiddete her zaman karşı olduğunu söyledi.

"Terör ve şiddet olmasın diye hep çabaladım" diyen Alpay, "Özgür Gündem gazetesinin yayınlanmasını Kürt sorununun çözülmesine katkıda bulunacağı, çatışmaların ve ölümlerin önüne geçilebileceği düşüncesiyle destekledim. Toplumda gerginlikleri azaltabileceği düşüncesiyle böyle bir gazetenin çıkması gerektiğini düşündüğüm için Yayın Danışma Kurulu Üyeliği teklifini kabul ettim" dedi.

Alpay, gazetenin "PKK/KCK örgütünün yayın" organı olup olmadığı konusunda fikir beyan edemeyeceğini ve örgütün dağ kadrosundaki yöneticilerin bu gazetede yazılar yazdığını bilmediğini ifade etti. Alpay, ifadesine şu şekilde devam etti, "Çok eski zamanlarda Abdullah Öcalan'ın Ali Fırat mahlas ismiyle yazılar yazdığını duymuştum. Yanlış hatırlamıyorsam 4 yıldır gazetenin künyesinde yayın danışma kurulu üyesi olarak gösterilmekteyim. Bu tamamıyla sembolik bir görevdir. Benim ve diğer danışma kurulu üyelerinin gazetenin yayın politikasını belirleme yetkimiz yoktur. Bu gazetede yazılarım da yayınlanmamaktadır."

Özgür Gündem soruşturması kapsamında daha önce gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve Yayın Danışma Kurulu üyesi Aslı Erdoğan tutuklanırken, daha sonra ifade vermeye giden gazetenin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin "adli kontrol şartı" ile serbest bırakılmıştı.

NECMİYE ALPAY

Yazar ve dilbilimci.

1969’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu.  Doktora derecesini uluslararası iktisat alanında Paris-Nanterre Üniversitesi'nden aldı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde öğretim üyesiyken 12 Eylül cuntası tarafından tutuklandı ve üç yıl Mamak Cezaevi'nde kaldı.

Cezaevinden çıktıktan sonra çevirmenliğe başladı.

"Kuram" ve Ludingirra dergilerinin kuruluşunda yer aldı; bu dergilerin yanı sıra Sombahar dergisinde editörlük yaptı. 1996-2003 yılları arasında Akademi İstanbul'da ve Yeditepe Üniversitesi'nde Türkçe ve Yaratıcı Yazarlık dersleri verdi.

2001’den 2007’e kadar Radikal gazetesinin Kitap ekinde Dil Meseleleri'ni yazdı. 2008’den 2010’a kadar arasında her perşembe Radikal gazetesinde, 2010’dan 2011’e kadar da her pazar Radikal İki'de yazdı.

Türkçe Sorunları Kılavuzu (Metis, 2000), Dilimiz, Dillerimiz / Uygulama Üzerine Yazılar (Metis, 2004) ve Yaklaşma Çabası (2005; Kanat Yayınları) kitapları yayımlandı.

Kültür ve Emperyalizm (E. Said, Hil Yayınları), Tarihsel Kapitalizm (I. Wallerstein, Metis), Modernleşmenin Eşiğinde Osmanlı Kadınları ( M. C. Zilfi, Tarih Vakfı yurt Yayınları), Şiddet ve Kutsal (R. Girard, Kanat yayınları), Yoruma Dair (P. Ricoeur, Metis), Bilge Sokrates’in Ölümü (J. P. Mongin-Y. L. Brass, Metis), Martin Heidegger’in Böceği (Y. Marchand-M. Aregui, Metis), Diyojen: Köpek Adam (Y. Marchand-V. Sorel, Metis) ve Aydın Kesimi Üstüne (V. I. Lenin, Başak Yayınları) kitaplarını çevirdi.

Kaynak: DİHA - Bianet