Kronik karaciğer hastası olan üniversiteli, hapiste. Suçu, anma ve protesto. Bozulan sağlığı için ailesi cezaevine dilekçe yazdı, yanıt yok.

 

Kronik karaciğer hastası 19 yaşındaki Kocaeli Üniversitesi öğrencisi İzzet Necati Henden, ‘suçu ve suçluyu övmek’ ve ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla 25 Kasım’da tutuklandı. Ailesi Henden’in cezaevi koşullarının iyileştirilmesi için, tedavi dosyalarıyla birlikte cezaevi savcılığına dilekçe verdi. İki haftadır dilekçelerine yanıt verilmediğini ve oğlunun doktorla görüşme talebine yanıt alamadığını söyleyen anne Rabia Henden, oğlunun hayatından endişeli: “Son gördüğümde vücudu ve gözlerinde sararmalar artmıştı.”

İzzet Necati Henden 19 yaşında. Kocaeli Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü 2. sınıf öğrencisi. 22 Kasım’da ‘suçu ve suçluyu övmek’ suçlaması ve ‘terör örgütü üyesi’ olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Öğrenci Kolektifi üyesi Henden, 25 Kasım’da tutuklanarak Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Avukat Kazım Erkut Güzel’e göre Henden’in tutuklu yargılanmasının nedeni üniversitede Deniz Gezmiş anmasına, Hopa olaylarını protestoya ve ulaşım zamlarına ilişkin bir basın açıklamasına katılması. “Bu anmaların, protestoların hepsi de izinli bir şekilde yapılmış. Hiçbir polis müdahalesi olmamış. Fakat bu eylemlere katıldığı için Necati, THKP-C, THKO gibi 1970’lerde son bulmuş örgütlerden dolayı suçlanıyor” diyen avukat Güzel, yargılamanın uluslararası hukuka aykırı bir şekilde ilerlediği kanaatinde.

 

‘Başbakan da övmüştü’

Karaciğer hastalığı Gilbert sendromu teşhisi konan Henden’in hapishanedeki koşullarının iyileştirilmesi için, tedavi dosyalarıyla birlikte cezaevi savcılığına dilekçe verildi. Bu dilekçeye yanıt alamayan anne Rabia Henden feryat ediyor:

“Son gördüğümde çocuğumun yüzü ve vücudu sararmıştı. Çok bitkin görünüyordu. Revire gideceğim demişti bir hafta önce ama hâlâ götürmemişler. Parasız eğitim istemek nasıl bir suçtur? Ben üç çocuk okutuyorum, tabii ki oğlum ulaşım zamlarını protesto edecek. Başbakan, Erdal Eren için ağlarken ben de televizyon başında ağlamıştım. Madem suç ve suçluyu övmek suç, Başbakan neden ağladı? Babası Necati’nin bitkin halini görünce kendine gelemedi. Bağrımız yanıyor. Hayatından endişe ediyoruz.”

 

Necati’ye özgürlük blogu

Henden Ailesi, açtıkları http://necatiyeozgurluk.blogspot.com internet sitesinden de oğullarının ve onun gibi tutuklu bulunan 500’ü aşkın üniversite öğrencisinin serbest bırakılması için kampanya başlattı.

Arkadaşlarý destek için Henden’e mektup yazıyordu. 19 Aralık’ta da Henden’in mektubu arkadaşlarına ulaştı. Henden mektubunda kaldığı tek kişilik hücreyi çizerek, “Görüldüðü üzere böyle küçük bir delikte yaşıyorum. Telefonun, internetin, teknolojinin ve insanýn olmadığı bir diyardayım” demişti.

 

Gilbert Sendromu nedir?

Gilbert Sendromu, kalıtsal bir bozukluk. Alyuvar hücrelerinin parçalanmasıyla üretilen bilirubin, karaciğerde gerektiği biçimde işlenip dışarı atılacak şekle dönüşmez. Soğuk algınlığı ve grip, aç kalma ile susuz kalma durumlarında bilirubin düzeyi artar. Bu sarılığa neden olur. Genellikle ilaçlı bir tedavi gerektirmez. Fakat sarılık nöbetlerine karşı soğuk algınlıklarından korunma, stresli ortamlardan uzak olma ve öğün atlanmaması öneriliyor. (Radikal)