Emek ve demokrasi güçleri, 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve bu gerekçeyle ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasına karşı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
 
Mülkiyeliler Birliği'nde bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri, 'Ne askeri ne sivil darbe, ne olağanüstü hal! Acil demokrasi' şiarıyla basın açıklaması yaptı.
 
Ortak basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, darbe girişimi ve antidemokratik uygulamaların karşısında olduklarının altını çizerek, "Demokrasiye ve özgürlüklere kast ederken yüzlerce yurttaşımızın ölümüne, binlercesinin yaralanmasına yol açtı. Darbe ile mücadele gerekçesiyle 20 Temmuz günü tüm Türkiye'yi kapsayan OHAL uygulaması toplumu susturmaya yönelik, AKP iktidarının kendisinden olmayan herkesi susturmaya sindirmeye çalışıyor. Demokrasi talebiyle sokağa çağrılan kitlelerin önüne, şeriat söylemi ve kışkırtmalarıyla geçilerek, halkın üzerinde tahakküm kurulmak istendiğini ve bunda ısrar edildiğini görüyoruz” dedi.
 
'BAŞKANLIK İSTEMİ, BAŞKOMUTANLIK ADI ALTINDA UYGULANIYOR'
 
Beko, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alınmasının olumsuz bir gelişme olduğuna dikkat çekerek “Bakanlar Kurulu’nun OHAL ilanı, açık ki, sivil darbe ile başkanlık sisteminin; ‘Başkomutanlık’ adı altında uygulanması, kurumsallaştırılması anlamına gelmektedir. OHAL ilanıyla TBMM tamamen devre dışı bırakıldı AKP iktidarının ülkenin geleceğine ilişkin umudu yok etmeye yönelen yaklaşımlarından dönmesi gerekir. Türkiye’nin içinden geçtiği bu zorlu ve kritik dönemde sebebi ne olursa olsun kimse kendini halkın iradesi yerine koymamalıdır” ifadelerini kullandı.
 
Beko, çoğulcu ve özgürlükçü bir demokrasinin hayata geçmesi ve insan haklarına saygının güçlenmesi gerektiğini söyleyen uluslararası sözleşmelerin uygulamaya geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Ülkenin içinde bulunduğu karanlıktan ancak emek ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesiyle çıkılabileceğine vurgu yapan Beko, “Bizler tüm emek ve demokrasi güçleri olarak biliyoruz ki; emek, barış ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi dışında hiçbir yol Türkiye’yi içinde bulunduğu bu karanlık tablodan çıkaramaz” dedi.
 
Beko, AKP’nin derinleştirdiği sivil darbe süreci ve baskılar karşısında emekçi halkın talep ve çıkarlarını savunmaya devam edeceklerinin ifade etti.
 
EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN ACİL DEMOKRASİ TALEPLERİ ŞÖYLE:

1. OHAL derhal kaldırılmalıdır.
2. Darbeciler yargılanmalı, bu yargılama evrensel hukuk ve insan haklarına bağlı kalarak gerçekleştirilmelidir. İşkence yasağı mutlaktır ve buna uyulmalıdır.
3. Darbecilerle birlikte sokakta gerçekleşen linç girişimleri ve emniyetteki işkenceler de araştırılmalı, sorumluları yargılanmalıdır.
4. İdam, demokratik bir talep değil insanlık suçudur. İdam cezası kabul edilen uluslararası sözleşmelerle kaldırılmıştır, hiçbir şekilde geri getirilemez.
5. Sendikal hak ve özgürlükleri, toplantı, gösteri ve yürüyüş haklarını ortadan kaldıran uygulamalardan vazgeçilmelidir.
6. Kamuda, üniversitelerde ve yüksek yargıda hiçbir hukuki gerekçe öne sürülmeden başlatılan görevden almalar, şeffaflıktan yoksun uygulamalar nedeniyle tüm kamunun AKP’lileştirilmesi kaygısını doğurmaktadır. Bu durum muhaliflerin tasfiyesinin hızlandırıldığını göstermektedir. Bu adımlardan derhal vazgeçilmelidir.
7. Atılacak tüm adımlar ve çıkarılacak yasalar TBMM ve tüm toplum kesimleriyle paylaşılarak atılmalı, KHK’lara başvurulmamalıdır.
8. Suriye’de izlenen savaş politikasından, cihatçı yapılanmalarla kurulan ilişkilerden vazgeçilmelidir.
9. “Demokrasi nöbetleri” adı altında yapılan kimi sokak gösterilerinde başta Alevi vatandaşlarımızın yoğunlukta yaşadığı mahallere saldırı girişimleri olmak üzere çok daha tehlikeli bir sürece yol açabilecek provokasyonlara karşı acil önlemler alınmalıdır.
10. Kürt sorunu nedeniyle yaşanan silahlı çatışmalara son verilmeli, barışçı ve demokratik çözüm için derhal adımlar atılmalıdır.
 
ACİL DEMOKRASİ TALEBİYLE ORTAK BİLDİRİYE İMZA ATAN KURUMLAR:
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar Ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Parti (DP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Yeşiller Ve Sol Gelecek Partisi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Haziran Hareketi, Halkevleri, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri.

(Kaynak: Evrensel)