"Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak" iddiasında yargılanan Nazlı Ilıcak'ın müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Nazlı Ilıcak tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Cezaevi'nden SEGBİS sistemi ile katıldı. Ilıcak'ın avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.

Mahkeme başkanı duruşmaya SEGBİS'le bağlanan Nazlı Ilıcak’a mahkemeye ulaşan bir CD hakkında soru sordu. Ilıcak, "Ben o CD'yi görmedim. Ben köşe yazımdan dolayı yargılanıyorum” diyerek cevap verdi.

Ilıcak, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben belge yayınlamadım. Sadece belge içeriğine dair açıklamada bulundum. Belge yayımlandıktan sonra herkes paylaşabilir çünkü artık sır olmaktan çıkmıştır. Bahsedilen belge bana Twitter'dan ulaşmıştır.”

Mahkeme başkanının "Türkiye'de çok sayıda gazeteci var, neden bu belge size gönderildi" diye sorması üzerine Nazlı Ilıcak, "Bu belge başkasına da gönderilmiş olabilir. Gazetecilere böyle belgelerin gelmesi olağandır” ifadesini kullandı.

Daha sonra savcı, eksik husus kalmadığını ve soruşturmanın genişletilmesi talebinin de olmadığını belirterek esas hakkında mütalaa sunacağını söyledi.

Savcı, esas hakkında mütalaasında Nazlı Ilıcak'ın "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklamak" suçunu düzenleyen TCK 330. madde uyarınca cezalandırılmasını istedi.

TCK'nın 330. maddesi şöyle:

 "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklayan kimseye müebbet hapis cezası verilir."

Duruşma savcısı Hakan Özer, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı Özer, 2 Ocak 2015 tarihinde Bugün Gazetesi'nde Tahşiyeciler grubunu konu alan yazı yazdığını, yazıda imha edilmiş gizli ibareli belgenin içeriğine yer verildiğini, gizli ibareli bu belgeyi basın kuruluşlarına dağıttığını belirterek Nazlı Ilıcak'ın, "Siyasi ve askeri casusluk" suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Nazlı Ilıcak da mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre istedi. Mahkemede Nazlı Ilıcak ve avukatlarına süre vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Nazlı Ilıcak, Genelkurmay Başkanlığı tarafından Tayşiyeciler gurubuna ilişkin olarak hazırlanan, daha sonra da imha edilerek kayıtlardan çıkarılan belgeyi yayınlamakla suçlanıyor.

Nazlı Ilıcak'ın, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.