NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Colorado'daki Aspen Enstitüsü Güvenlik Forumu'nda yaptığı konuşmada ABD’nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarmasının 'kaygı verici olduğunu' söyledi.

S-400'lerin NATO'nun ortak hava ve füze savunma sisteminin parçası olamayacağını ifade eden Stoltenberg, Türkiye'nin elindeki mevcut uçak ve radar sistemlerinin NATO'nun kendi sisteminin parçası olmaya devam edebileceğini kaydetti.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre Stoltenberg'in S-400 ve F-35lerle ilgili yaptığı açıklama şöyle:

"Türkiye'nin NATO'ya katkısı ve NATO'nun Türkiye ile iş birliği, F-35'lerden çok daha derin ve kapsamlıdır. S-400 meselesini küçümsemiyorum, ancak bir NATO müttefiki olarak Türkiye S-400'lerden çok daha fazlasıdır.

Ne tür savunma sistemlerini alacaklarına her bir ülke kendisi karar verir. Fakat NATO için önemli olan şey sistemlerin uyumlu çalışıp çalışmamasıdır.

Rus S-400 hava savunma sistemini NATO hava savunma ve füze sistemine entegre etmek mümkün değil, biliyorsunuz sistem radar görüntülerinin, ortak hava devriye sistemlerinin paylaşılmasıyla ilgili. Türkiye'nin böyle bir talebi olmadı.

Türkiye, IŞİD'le mücadelede kilit önemde bir müttefiktir. Türkiye ayrıca Balkanlarda, Kosova'da ve Afganistan'da birçok NATO operasyonlarına katkı sağlıyor.

Türkiye NATO'nun hava savunma sisteminin entegre bir parçasıydı, öyle olmaya da devam edecek. Ancak geldiğimiz noktadan dolayı kaygı duyuyorum çünkü Türkiye artık F-35 programının bir parçası olmayacak."

STOLTENBERG ‘TÜRKİYE NATO’DAN ÇIKARILIR MI?’ SORUSUNA YANIT VERDİ

Stoltenberg, Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması gibi bir tartışmanın olup olmadığı sorusuna "Türkiye önemli bir NATO müttefikidir ve hiçbir müttefik böyle bir konuyu gündeme getirmedi çünkü görüyoruz ki hepimiz bir diğerine bağımlıyız" yanıtını verdi.

Stoltenberg, BBC'ye verdiği mülakatta da S-400 krizi için "iki önemli müttefikin müdahil olduğu ciddi bir fikir ayrılığı, ciddi bir sorun" dedi ve Türkiye'nin NATO üyesi olarak önemine vurgu yaptı. Stoltenberg, NATO'nun fikir ayrılığının giderilmesi çabalarını desteklediğini söyledi.