10 yıldır konuşulan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi başlamadan sona erdi. Nabucco’dan geçecek gazı temin edecek olan Şahdeniz Konsorsiyumu Nabucco yerine Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ni (TAP) tercih etti.

Şahdeniz Konsorsiyumunu oluşturan BP, Total , Statoil ve Socar yeni hattın Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya üzerinden geçmesi konusunda mutabık kaldı. TAP Projesi Norveçli Statoil, İsviçreli AXPO ve Alman E.ON Ruhrgas konsorsiyumu tarafından geliştirildi. Projenin güzergahının netleşmesinin ardından Şahdeniz Konsoriyumu’nun hatta ortak olması için görüşmeler başlayacak. Ortaklık sürecinin netleşmesinin ardından proje kısa zamanda hayata geçirilecek.

Adını Verdi’nin ünlü ‘Nabucco Operası’ndan alan Nabucco Projesi Azeri doğalgazını Bulgaristan üzerinden Romanya, Macaristan ve Avusturya’ya taşıyacaktı. Bin 320 kilometrelik bu hat ile yılda 20 milyar metreküp doğalgaz Orta Avrupa’ya taşınacaktı.

BALKANLARIN YOLU AÇILDI

Vatan'ın haberine göre; konuyla ilgili resmi açıklama ‘Batı Nabucco Boru Hattı’ konsorsiyumunun başında bulunan Avusturyalı OMV’den geldi. Nabucco Projesi’nin resmen sona erdiğini açıklayan OMV CEO’su Gerhard Roiss, Şah Deniz Konsorsiyumu’nun TAP’ı seçmesinde İtalya ve Yunanistan’daki gaz fiyatlarının yüksekliğinin etkili olduğunu söyledi. “Bu politik bir karar için bir kılıf mıdır, bunun kararını size bırakıyorum” diyen Roiss, “Nabucco Projesi bizim için bitti” şeklinde konuştu.

Nabucco konsorsiyumu üyeleri arasında Avusturyalı OMV’nin yanı sıra Macar MOL, Bulgaristan’dan BEH, Romen Transgaz ve Türkiye’den BOTAŞ yer alıyordu.

TANAP’A BAĞLANACAK

İnşaatına önümüzdeki yıl başlanacak olan Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) gazı Avrupa’nın güneyinden satacak. 10 milyar dolara mal olması beklenen TANAP, 2018 yılından itibaren 16 milyar metreküp kapasiteyle çalışmaya başlayacak ve 31 milyar metreküpe kadar çıkabilecek. Bu hattın Avrupa’ya çıkışı Yunanistan üzerinden gerçekleşecek. Hat Arnavutluk ve İtalya üzerinden güneye taşıyacak aynı zamanda Balkanlara da açılma olanağı sağlıyor.

TAP Türkiye Temsilcisi Dr. Cenk Pala, “TAP Projesi ekonomik ve stratejik açıdan Türkiye ve Azerbaycan’a büyük avantajlar sunacak.” dedi ve ekledi: “Yılda 7-10 milyar metreküp doğalgazın tüketildiği Karadağ, Bosna-Hersek Hırvatistan ve Slovenya’ya boru hattının bağlanma imkanı var. 2030 yılında bahsi geçen dört ülkenin toplam gaz tüketiminin 20 milyar metreküpe çıkması bekleniyor. Bu yeni ve gelişen pazarda Türkiye’nin etkin olmasının önü açılmış oldu.” Yeni boru hattından ilk yıl 10 milyar metreküp doğalgaz taşınması bekleniyor. İlave yatırımlarla bu rakamın yıllık 20 milyar metreküpe kadar çıkacak.