Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Myra antik tiyatrosunun bir bölümünün daha gün ışığı ile buluşması dünyanın en prestijli gazetelerinden The New York Times’a konu oluyor.

Bin 800 yıl önce 11 bin kişilik kapasitesi ile bölgenin en büyük tiyatrosu olan yapı, tamamı Türk, 19’u arkeolog, 13’ü bilim insanı toplam yüz kişilik ekip tarafından gün yüzüne çıkarılınca uluslararası medyanın dikkatini çekti. Uzun yazışmalardan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi Myra-Andriake Kazıları Başkanı Prof.Dr. Nevzat Çevik ile görüşen New York Times muhabirleri, aldıkları görüntülerle Demre’den ayrıldı.

KAZININ HIZINI ŞAHISLAR DEĞİL KALINTILAR BELİRLER
Demre’nin altında iki kilometre çapında bir şehir daha bulunduğunu, bu metropolisin hızla gün yüzüne çıkarılırken moralin çok önemli olduğunu anlatan Prof.Dr. Çevik, rekor kırma heveslisi olmadıklarını vurgulayarak, “Kazının hızını kişiler değil kalıntılar belirler” diye konuştu. Yaz kış tüm ekibin özveriyle çalıştığını anlatan Prof.Dr. Çevik, Myra antik tiyatrosunun ana girişlerinden ikincisi olan Doğu Kapısı’nın ortaya çıkarıldığını ifade etti.

Prof.Dr.Çevik, yedi metre kazarak tonlarca toprağın alınması ile ortaya çıkarılan Doğu Kapısı’nın son temizliğinin tazyikli suyla yapıldığını belirtti.