MUTKİ'DEKİ TOPLU MEZARIN BELGESİ ORTAYA ÇIKTI

Bitlis Mutki’de tanıkların anlatımlarıyla ortaya çıkarılan toplu mezarlara ilişkin yeni belgelere ulaşıldı. Dün yapılan kazılarda 4 kişiye ait olduğu belirtilen kemikler bulundu, kazı çalışmaları devam ediyor.

Mutki İlçesi’nde geçen hafta 12, dün de 8 kişiye ait olduğu belirtilen toplu mezarların ortaya çıkarılmasının ardından, defin işlemleriyle ilgili resmî belgeler ortaya çıktı. Mutki Cumhuriyet Savcılığı’nın hazırlık 1999 nolu “Defin Ruhsatı” ve belediyenin tuttuğu tutanaklara göre, toplam 15 PKK’linin cenazesi, Kavakbaşı Yolu üzerinde belediye çalışanlarının açtığı toplu mezarlara gömüldü.

"BELEDİYE MARİFETİYLE DEFNEDİLDİLER"

Savcılığın “Defin Ruhsatı” başlıklı yazısında 8 Eylül 1999 tarihinde Mutki İlçesi Kavakbaşı Çaygeçit Köyü Mekar vadisi kırsal alanında çıkan çatışmadan bir gün sonra arazi taraması esnasında 11 PKK’linin cenazesinin bulunduğu belirtildi. Cenazelerin Jandarma Bölük Komutanlığı helikopter alanına getirildiğine yer verilen yazıda “PKK örgütü mensubuna ait ceset üzerinde savcılıkça 09.09.1999 tarihinde yapılan otopsi sırasında Jandarma Çavuş S. Velioğlu marifetiyle üç ayrı cepheden fotoğrafları çekilen cesetlerin bu halleri ile ilçe belediye başkanlığı marifetiyle defin işlemlerinin yapılmasının temini için anılan cesetler Belediye görevlisi O.G.’ye teslimine CMUK’un 152/2 maddesi uyarınca karar verilerek, iş bu tutanak müştereken imza altına alınmıştır” dendi. Tutanağın altında Savcı, Belediye Görevlisi ve Dr. Birilirkişisi imzalarına yer verildi.

DOĞRUYOL PARTİLİ BAŞKANIN İMZASI VAR

PKK'lilerin cenazelerine ilişkin tutanağın altında dönemin Doğruyol Parti'li Mutki Belediye Başkanı M. Sait Birlik'in imzası bulunuyor. Söz konusu tutanakta, "08.09.1999 tarihinde Mutki İlçesi kırsalında güvenlik güçleri ile PKK arasında çıkan çatışmada öldürülen 11 kişinin cesetleri belediyemize teslim edilerek, Kavakbaşı Yolu üzerinde müsait bir yere görevlilerimiz tarafından gömülmüştür" ifadeleri bulunuyor. Raporun altında ayrıca kepçe operatörü O.G ve tanık M.D'nin imzaları yer alıyor.

GÖMÜCÜ BELEDİYE

Başsavcılık ile belediye arasında yine 2 PKK'liye ilişkin ayrı bir defin ruhsatı daha hazırlanmış. Ruhsatta, "Mutki İlçesi'nde 08 Eylül 1999 günü meydana gelen silahlı çatışma neticesinde ölü olarak ele geçirilen ve kimlikleri tespit edilemeyen, PKK mensuplarından 2 kişiye ait, Cumhuriyet Savcılığının tarafımıza teslim cesetler Belediye’ye ait Hidromik Kazıyıcı ile Kavakbaşı Yolu üzerinde müsait bir yerde tarafımızdan kazılarak gömülmüştür" dendi.

Savcılık tarafından hazırlanan bir başka tutanakta ise, 17 Eylül 1999 tarihinde Mutki İlçesi Taşboğaz Köyü yakınlarında öldürülen iki PKK'linin, defin için belediye görevlilerine teslim edildiği belirtiliyor.

KAZILAR DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz haftadan beri çöplük olarak kullanılan alanda kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalara ilişkin ETHA'ya bilgi veren İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan, dün yapılan kazılarda da 4 kişiye ait kemiklerin bulunduğunu belirtti. Karanlığın çökmesi ile sona eren kazı çalışmalarına, bugün sabah saatlerinde yeniden başlandığını söyledi.

CESETLERDE KURŞUN İZLERİ VAR

İHD Muş Şube Başkanı Avukat Vedat Şengül, Bitlis'in Mutki mezarlardan Genelkurmay Başkanlığı'nın belgeler dâhilinde bilgisi olduğunu belirterek, “çıkarılan cesetlerdeki kafataslarında kurşunlar var’’ dedi.

Mutki'de 1999 yılında yaşanan katliamların Genelkurmay tarafından tek tek, belgelerle kayıt altına alındığını belirterek, “Mutki'de yapılan birçok kazı bu belgeler sayesinde yapılıyor ve kazılar yapıldıkça yapılan katliamlarda gün yüzüne çıkıyor" dedi.

Yapılan katliamların insanlık dışı olduğunu kaydeden Şengül şöyle dedi: "Mutki'deki faili meçhul olaylar ve toplu mezarlar Genelkurmayın elinde bulunan ve elimize geçen bu belgelere göre 1999 yılına işaret ediyor. Tüm bu olaylar çoğunlukla 1999 yılında yaşandı. Her geçen gün yapılan kazılar o dönemlerde yaşanan hukuksuzlukları gösteriyor. Bizler bu hukuk dışı olayları ortaya çıkarıp sorumlularının gereken cezayı almaları için bu gün buradayız."

Genelkurmayın kayıtlarında olmasına rağmen ve toplu mezarların yerlerinin bilinmesine rağmen hatta belgelendirilmesine rağmen bugüne kadar bu mezarların ortaya çıkarılmamasının altında derin nedenler yattığını kaydeden Şengül, dün çöplük alanında yapılan kazı çalışmaları neticesinde 4 kişiye ait olan kemikler bulunduğunu hatırlatarak, bugün ise yapılan kazılarda battaniyeye sarılı 2 kişiye ait oldukları tespit edilen cesetlerin çıkarıldığını söyledi.

6 CESET ÇIKARTILDI

Metan gazı nedeniyle ara verilen kazı çalışmalarına dün ve bugün yeniden başlandığını belirten Şengül, dün yapılan kazılarda 1'i kadın 4 ve bu gün yapılan kazılar neticesinde ise 2 kişiye ait olmak üzere 6 kişinin cesetlerini çıkarıldığını söyledi. Bugün çıkarılan cesetlerin battaniyeye sarılı olduğunu kaydeden Şengül, her iki cesedin kafataslarında kurşunlar olduğu söyledi.

CESETLERDE KURŞUN İZLERİNE RASTLANDI

Cesetlerin bir tanesinde kafatasında kurşun deliği ve mermi çekirdeği olduğunu aktaran Şengül "Bugün 2 kişiye ait ceset çıkarıldı. Çıkarılan cesetler o dönemlerde yaşanan hukuk dışı yaptırımları gözler önüne seriyor. Çıkan bu cesetlerde kafatasları ve çeşitli yerlerinde kurşun ve mermi izlerine rastlandı. Çıkarılan mermi çekirdekleri adli tıp uzmanları tarafından delil olarak kayıt altına alındı" dedi.

Genelkurmayın belgelerle kayıt altına aldığı ve ellerine geçen belgelere göre şu anada kazı yapılan alanda 15 kişiye ait cesetler olduğunu ancak, görgü tanıklarının beyanına göre 8 kişi olduğunu söyledi. 8 kişinin cesetlerine ulaşılmasından sonra başka bölgelerde de cesetlerin olduğu yönünde bilgiler olduğunu ve çöplük alanındaki bu kazılardan sonra belirtilen diğer alanlarda da kazı yapılması için savcılığa başvurduklarını sözlerine ekledi.

ANF / ETHA