Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün akşamki açıklamasının ardından mutasyonlu korona virüsünün Türkiye'de görüldüğü iki şehir ortaya çıktı.

Mutasyonlu virüs görülen hastalardan birinin Balıkesir’in Edremit ilçesinde karantina altına alındığı öğrenildi. Mutasyona uğramış korona virüsü taşıyıcısı olduğu tespit edilen kişide semptomların hafif olduğu, evde yaşayan diğer kişilerin yapılan testlerinin ise negatif çıktığı öğrenildi.

40'lı yaşlardaki erkek hasta bugün Balıkesir'deki Kredi Yurtlar Kurumu'na ait yurda götürmek üzere evinden alındı. Hasta, evden elinde valiziyle yürüyerek çıktı. Sağlık ekibi, hastaya ambulansta yolculuk sırasında uyması gereken kuralları anlatıp uyarılarda bulundu. Daha sonra götürüldüğü yurtta karantinaya alındı.

Evinin bahçe kapısına da 'Pandemi tedbirleri kapsamında bu konut görüşme ve ziyarete kapalıdır' yazısı asıldı. Jandarma ekiplerinin 24 saat nöbet tuttuğu eve giriş ve çıkışa izin verilmiyor.

Mutasyona uğramış korona virüsünün, hastadan alınan numunelerin Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarına gönderilmesi ve incelenmesi sonucu tespit edildiği öğrenildi.

Mutasyona uğramış virüsün İngiltere'den Antep’e giden 2 kişide de görüldüğü açıklandı. Bu kişiler de Antep'teki evlerinde karantina altında tutuluyor.

Kimlikleri açıklanmayan ve mutasyonlu virüs taşıyan kişilerin İngiltere'den ilk olarak İstanbul'a geldikleri ardından ise Antep'e döndükleri belirlendi. Filyasyon ekipleri tarafından kente geldikleri anda testleri yapılan bu kişilerin, virüs saptanmasının ardından karantinaya alındıkları belirtildi.

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamasının ardından mutasyona uğramış Covid hastalarından 2 kişinin Antep'te görüldüğü iddia edilmiş, bazı bası basın ve medya kuruluşlarında İngiltere'den Antep'e mutasyona uğramış olan korona virüslü yolcuların geldiği ve hasta olduğunu bile bile bu kişilerin 10 gün boyunca şehir içerisinde dolaştığı yönünde iddialar öne sürülmüştü.

Antep Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, iddialar yalanlanırken, "Bazı basın mecralarında İngiltere’den Antep’e mutasyona uğramış olan koronavirüs virüsü taşıyan yolcuların geldiği ve hasta olduğunu bile bile 10 gün boyunca şehir içinde dolaştığı ifadelerine yer verilmiştir.

Bu ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. Mutasyona uğramış olan koronavirüs vakaları ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığımızın aldığı önlemler doğrultusunda İngiltere’den ülkemize gelen tüm yolcular gidecekleri illere liste halinde bildirilmekte ve hem yol esnasında hem de kalacakları ikamette izolasyona tabi tutulmaktadır. İlimize İngiltere’den gelen yabancı uyruklu olanlar dahil olmak üzere bütün yolcular da geldikleri andan itibaren sıkı bir izolasyona tabi tutulmuş ve PCR testleri yapılmıştır" denildi.