Rusya’nın başkenti Moskova’da görüşmeler yürüten PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürt Kültür Merkezi’nde halkla bir araya geldi. Moskova’daki Kürt örgütlerinin temsilcileri, diaspora Kürtleri ve gurbetçilerin katıldığı toplantıda Suriye’deki gelişmeler ve Rojava’ın durumu ele alındı.

Kürtlerin Suriye’deki stratejileri konusunda bilgi veren Salih Müslim, bu dönem ne halkına baskı uygulayan Suriye rejimi ve ne de gericileşen muhalefetin yanında yer almadıklarını belirtti. Demokratik mücadeleyi esas aldıklarını söyleyen Müslim, saldırılar karşısında kendilerini savunduklarını da sözlerine ekledi. Müslim hata yapmamaya çalıştıklarını çünkü böyle süreçlerde hataların ağır bedellerinin olduğunu söyledi.

Rojava’daki Kürt hareketini manipüle etmeye çalışan çok sayıda güç olduğunu belirten Müslim, bunlara karşı halkın iradesini egemen kılmaya çalıştıklarını söyledi.

Müslim sözlerini şöyle sürdürdü: “Rojava’da Ermeni, Asuri, Süryani, Araplarla birlikte kardeşlik meclisleri kuruyoruz. Halkların birliği bizim için önemlidir. Zora dayalı rejimler yıkılıyor. Radikal İslamcılık ve milliyetçilik politik olarak geliştiriliyor.

Ama Kürtler ikisinden birini seçmek zorunda değildir. İç dış düşmanlarımız Kürtler arasındaki birliği bozmak istiyorlar. Kürtlerin bunu görmesi ve buna karşı tavır sahibi olması gerekiyor. Bu yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olabilir. Her türlü tehlikeye karşı birliğimizi güçlendirmeliyiz.”

'CENEVRE-2 KÜRTLERİN İRADESİNİ TANIMAZSA, BİZ DE KONFERANSI TANIMAYIZ'

Suriye’nin geleceği hakkında çok farklı görüşler bulunduğunu belirten Salih Müslim, Cenevre-2’nin Kürtlerin iradesini tanımaması halinde kendilerinin de bu konferansı tanımayacaklarını ifade etti.

Suriye’nin geleceği hakkında farklı görüşler olduğunu belirten Müslim, “Ama Kürtlerin buradaki rolü çok önemlidir. Bu yüzden Kürtlerin yer almayacağı bir konferans sonuç alıcı olamaz ve başarıya ulaşmaz. Kalıcı bir barış için Kürtlerin rolü önemlidir. Eğer Kürtleri konferansa almazlarsa, Kürtlerin iradesini tanımazlarsa, o zaman Kürtlerin de konferansta alınacak kararları tanımama hakkı ortaya çıkar. Doğru bir barış ve iyi bir gelecek için Kürtlerin bu konferansa katılması gerekiyor” dedi.  (ANF)