PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye krizine çözüm aramak için Kahire'de düzenlenen toplantının ardından bu kez de Moskova'nın ev sahipliğinde yapılan aynı konulu toplantıya katılmak için Rusya'ya geldi.

Toplantıya ilişkin bilgi veren Müslim, yapacakları toplantıyla Kahire'deki toplantıyı tamamlamaya çalışacaklarını söyledi. Suriye muhalefetinde Kürtlerin öneminin son gelişmelerle daha da netleştiğini ifade eden Müslim, "Suriye muhalefetinin içinde Kürtler daha örgütlüdür. Şimdiye kadar zaten sesini duyurmuştur. Bizim de toplantıda önemli bir rolümüz olacaktır hem muhalefetin birleştirilmesi konusunda hem de Suriye'nin çözümü için bir örnek olacaktır" dedi.

Toplantı öncesi DİHA'ya konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in açıklamaları özetle şöyle:

BEKLENTİ MUHALEFETİN BİRLEŞMESİ

* Toplantıdan beklentimiz Suriye'deki muhalefeti birleştirmek ve daha sonra çözüm aramak.

*  Şimdiye kadar Suriye'deki muhalefet görüş olarak birleşmedi, Kahire'de yapılan toplantıdaki görüşmeler ise olumlu geçtiği.

* Kahire'deki toplantıyla buradakini birleştirmeye çalışacağız. Eğer gerçekten bir siyasal çözüm isteniyorsa Kahire ile burayı birleştirmek gerekiyor. Herhalde birleşirler.

KÜRTLER DAHA ÖRGÜTLÜ

* Suriye muhalefetinin içinde Kürtler daha örgütlüdür. Şimdiye kadar zaten sesini duyurmuştur. Bizim de toplantıda önemli bir rolümüz olacaktır, hem muhalefetin birleştirilmesi konusunda hem de Suriye'nin çözümü için bir örnek olacaktır.

* Bizim Rojava'da kurduğumuz bir sistem vardır ve başından beri söylüyoruz, bu bütün Suriye için bir örnek ya da bir çözüm modeli olabilir. Şimdi, bunu tamamlamaya çalışacağız.

CENEVRE'DEKİ TOPLANTI BAŞARISIZDI

* Geçen yıl Cenevre'de yapılan toplantı başarısızdı, çünkü herkesi kapsamıyordu. Cenevre'deki eksiklikleri bu toplantıda tamamlamaya çalışacağız. Bu toplantının başarma şansı daha fazladır. Toplantı keşke daha kapsamlı olsaydı. Savaşan güçler var. İslamcı ve cihadistler var. Onları temsil edecek bir siyasal oluşum yok. Daha önce de bazı yerlerde bazıları onların adına konuşuyorsa da öyle değildi. Şimdi burada bir anlaşmaya varırsak onları kim durdurabilir? İşte bu var. Toplantının eksik tarafı bu görünüyor.

* Rusya ile biz 2 seneden fazladır görüşmelerde bulunuyoruz. Şimdi biz kendi davamıza sadık olduğumuz için, direndiğimiz için sanırım herkesin görmesi gerekiyor. Sadece Moskova değil, herkesin bunu görmesi gerekiyor.

KÜRTLER ARTIK BİR AKTÖR

* Kürtler artık bir aktördür. Önceden faktördü, şimdi aktör oldular. Bu aktörü yalnız Rusya değil başkaları da görsün. Kürt halkının mücadelesi zaten birbirlerini tamamlıyor. Kobane'de önemli bir dönüm noktası oldu. Yani, herkesin gözünü açtı. Tüm dünyanın gözünü açtı. Bu da büyük bir aşamadır

* Bundan sonraki toplantılar taraflara da bağlı olarak Moskova'da devam edecek.

TOPLANTI 4 GÜN SÜRECEK

Rusya Dışişleri Bakanlığı toplantı salonunda, kapalı kapılar ardında yapılan toplantı 4 gün sürecek. Toplantının ilk iki gününde sivil toplum örgütleri ve Suriye rejimi muhalefeti arasında yapılacak toplantıların, son iki gününde ise Suriye rejimi toplantıya katılacak.

Toplantıda Birleşmiş Milletler Suriye elçisi Steffan de Mistura dahil hiç bir uluslararası temsilci yer almayacak. Rusya resmi haber ajansı Itarr Tass'ın haberine göre İstanbul merkezli Suriye muhalefetini oluşturan Suriye Ulusal Koalisyonu bileşimleri dışında tüm Suriye muhalefeti bu toplantıya katılıyor.

Rusya Dışilişkiler Bakanı Sergey Lavrov toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, toplantının muhalefet ve Suriye rejimi arasında diyalogu başlatmasını umduklarını söylerken, toplantıya Rusya'dan akademik çevrelerin dışında katılım beklenmiyor.