Batman'ın Beşiri ilçesinde 18 yaşındaki İpek Er'in, cinsel saldırıya uğradıktan sonra intihar etmesiyle ilgili olarak Uzman Çavuş Musa Orhan'ın yargılanmasına devam edildi. Tabancayla intihara kalkışan ve hastanede 18 Ağustos 2020'de vefat eden İpek Er'in bıraktığı mektupta, kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu belirttiği Musa Orhan'ın tutuksuz yargılandığı davanın 3'üncü duruşması bugün görüldü.

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sürdürülen soruşturmada, 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan 12 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle yargılanan Musa Orhan'ın duruşması bugün, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmaya İpek Er'in ailesi, Diyarbakır, Batman, Siirt baroları, HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Nuran İmir ve Sıddık Taş ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılırken, sanık Musa Orhan ve avukatları da Ankara'dan Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

AVUKATTAN BABAYA 'KORUMADIN' SUÇLAMASI

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada avukatların savunmasıyla devam etti. Duruşmaya SEGBİS'le bağlanan Musa Orhan'ın avukatı İpek Er'in babası Fuat Er'e yönelik suçlamada bulundu. Müdafi avukat suçlamasında, "Bir babanın görevi kızını korumaktır, okutmaktır, intihara sürüklemek değildir" dedi.

ORHAN SUÇLAMALARI REDDETTİ

Duruşmada kendisini yöneltilen suçlamaları reddeden Musa Orhan ise, olayın başından beri linç edildiğini öne sürerek, İpek Er'in "töre cinayetine kurban gittiğini" iddia etti. Orhan daha sonra da "susma hakkını kullanmak istediğini" söyledi.

Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti duruşmanın 16 Eylül 2021 tarihine ertelenmesine karar verdi.

GÖREVDEN İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Musa Orhan, bakanlık tarafından yapılan şu açıklamayla Jandarma Genel Komutanlığı'ndan ihraç edilmişti:

''Nitelikli cinsel saldırı suçundan hakkında kovuşturma yürütülen Musa Orhan isimli şahıs, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun 31.08.2020 tarihli 'devlet memurluğundan çıkarma' cezası verilmesi kararıyla Jandarma Genel Komutanlığından ihraç edilmiştir.''

Orhan, Siirt Valiliği'nin 16 Temmuz 2020 tarihli oluru ile açığa alınarak görevinden uzaklaştırılmıştı.