Kürt aydın ve Özgür Gündem gazetesi yazarı Musa Anter’in 1992 yılında Diyarbakır’da öldürülmesiyle ilgili 21 yıl sonra açılan dava, 90’lı yıllarda birçok faili meçhul cinayetlere karışmaktan yargılanan 16 sanıklı JİTEM ana davasıyla birleştirilmişti.

Birleştirilen Musa Anter ve JİTEM Ana Davası bugün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Davanın bir önceki duruşması 20 Haziran 2016 tarihinde gerçekleşmişti.

Bu duruşmada daha önce de tanık olması beklenen ancak duruşmalara katılmayarak mazeret bildiren emekli Jandarma Tuğgeneral Veli Küçük, mahkemeye sağlık sebeplerini öne sürerek SEGBİS’le ifade vermek üzere dilekçe sundu.

Savcının, Küçük’ün huzurda dinlenmesi için gelecek celse zorla getirilmesine yönelik mütaalasına rağmen mahkeme heyeti bu talebi reddederek ifadesinin SEGBİS’le alınması için adresinin bulunduğu yer mahkemesine yeniden talimat yazılmasına karar verdi.

Bir önceki celsede tanık olarak dinlenen eski Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür’ün bu duruşmada mahkemeye sunduğu flash belleğin içindekilere ilişkin inceleme talebinde bulunan tarafların, inceleme sonrası beyanda bulunmaları bekleniyor.

20 Haziran’daki duruşmada tanık olarak dinlenmek üzere tebligat gönderilmesine karar verilen isimlerden Nevin Soyukaya ve A. Samet Aydın’ın ifadeleri ise geçen hafta alındı.

Bu duruşmada ara kararlar arasında yer alan bir diğer önemli gelişme de daha önce Ankara JİTEM Davası dosyasına giren, MİT’in Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’a ilişkin bilgiler içeren belgelerin davanın görüldüğü mahkemeden istenmesi.

Davanın zaman çizelgesine buradan ulaşılabilir.

Musa Anter ve JİTEM Ana Davası'nın genel bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.