Diyarbakır'da 1992 yılında Kürt yazar Musa Anter'in öldürülmesi, Orhan Miroğlu'nun yaralanmasıyla ilgili 4 sanığın yargılandığı davada sanıklardan emekli Albay Savaş Gevrekçi, güvenlik gerekçesiyle dosyanın başka ile naklini talep etti. Gevrekçi'nin talebinin, Adalet Bakanlığı'na gönderildiği belirtildi.

Yazar Musa Anter'in öldürülmesi, Orhan Miroğlu'nun ise yaralanmasına ilişkin Hamit Yıldırım ve 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, hakkında yakalama kararı bulunan Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) ile emekli Albay Savaş Gevrekçi'nin yargılandığı davaya, Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, duruşmaya dosyanın tek tutuklu sanığı Hamit Yıldırım, taraf avukatları ve Musa Anter'in oğlu Dicle Anter katıldı.

EMEKLİ ALBAY GÜVENLİK GEREKÇESİYLE NAKİL İSTEDİ

Duruşmada ilk olarak mahkeme heyeti dosyaya gönderilen evrakları ve işlemleri okudu. Sanıklardan emekli Albay Savaş Gevrekçi'nin celse arasında mahkemeye başvurarak güvenlik gerekçesiyle davanın başka bir ile naklini istediği öğrenildi.

Mahkeme Başkanı, talep üzerine nakil kararı verilmek üzere dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderildiğini söyledi. Adalet Bakanlığı'nın Diyarbakır Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan taleple ilgili görüş aldığı ve önümüzdeki günlerde nakil ile ilgili karar vereceği belirtildi.

Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu ise nakil ile ilgili işlemlere tepki gösterdi. Okçuoğlu, "Eğer bu dava başka bir yere götürülürse Diyarbakır'daki mahkemelerin kapatılması lazım. Bu kararın politik olduğunu düşünüyoruz. Yargılamanın bu aşamasına kadar herhangi bir olumsuzluk olmadı" dedi.

CEVAP BEKLENECEK

Mahkeme Başkanı, bir önceki celse aldıkları 12 ara kararın hiçbirine resmi kurumlar tarafından cevap verilmediğini okudu. Duruşmada daha sonra ara kararlarını açıklayan mahkeme, sanık Hamit Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme bir önceki celse verilen ara kararların yerine getirilmesi ve eksik hususların tamamlanması için duruşmayı erteledi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜR BOYU HAPİS İSTENİYOR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede Hamit Yıldırım, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) ve Savaş Gevrekçi, hakkında, 'Taammüden adam öldürmekten' ağırlaştırılmış ömür boyu, 'Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvikten' de 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.