Muş'ta İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla 24 üyeli Muş İl Genel Meclisi'nin 14 HDP'li üyesinden 7'si görevden uzaklaştırıldı.

Independent Türkçe'den Abdulhakim Günaydın'ın haberine göre, 24 üyeli Muş İl Genel Meclisi 15'i HDP'li, 8'i AKP'li ve 1'i de MHP'li üyeden oluşuyordu. Bir üyesi tutuklu olduğu için HDP'nin mecliste 14 üyesi bulunuyordu. 

İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla görevden alınan 7 İl Genel Meclis üyesinin isimleri şöyle:

"Kader Erol, Filiz Aydın, Ceyhan Aydemir, Suat Kalın, Mehmet Şakir Tuğrul, Musa Kaya ve Mehmet Demir."

Görevden alınan meclis üyelerde Ceyhan Aydemir ve Filiz Aydın açıklamalarda bulundu.

HDP'li olduğu için görevden alındığını düşündüğünü söyleyen İl Genel Meclis üyesi Ceyhan Aydemir, "Soruşturma yok, dava açılmamış ve görevden alınıyoruz. Bu hukukla bağdaşıyor mu? Suçsuz olduğumu çok iyi biliyorum. Ama birilerine göre HDP'li olmak suçlu olmaya yetiyor. Kanunda HDP'li olmak suçsa bilelim" dedi.

Aydemir, 10 gün önce Muş Valiliği'nden "Meclisi feshedebiliriz" diye bir yazının İl Genel Meclisi'ne gönderildiği söyledi.

Sadece seçim sürecinde bir defa gözaltına alındığını anlatan Aydemir, "O seferde beyaz bir kağıta ismim yazıyor diye gözaltına alındım. Ne bir imza, ne bir kaşe ve ne bir mühür. Yani hiçbir şey yok. Bana partiye baskın yaparlarken bulduklarını söylediler. Beyaz bir kağıda ismimin yazılı olması nasıl suç oluyor bilmiyorum. Hala neden görevden alındığımı bilmiyorum" diye konuştu.

SİYASİ BİR KARAR

Şehir dışında olduğu için görevden uzaklaştırılma tebligatını alamadığını belirten meclis üyesi Filiz Aydın, tebligatı vermek için sabah saatlerinde karakoldan arandığını söyledi.

Tebligatın içeriğiyle ilgili bir bilgiye sahip olmadığı ifade eden Aydın, "Siyasi bir süreç yaşanıyor. Muş İl Genel Meclisi'nin çoğunluğu bizdeydi. Çoğunluğu HDP'den alıp AKP'ye vermek için bunu yaptılar" değerlendirmesinde bulundu.

Seçimden önce Yüksek Seçim Kurulu'na adaylık için başvurduğunda herhangi bir engel ile karşılaşmadığını aktaran Aydın, "Hem ben hem de arkadaşlarımız niçin görevden alındığımızı bilmiyoruz. Görevden uzaklaştırılmayı siyasi bir karar olarak değerlendiriyorum. 

31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde AKP yüzde 34,76, HDP ise yüzde 33,59 oy, İl Genel Meclis seçimlerinde ise HDP yüzde 44,4, AKP de 35,9 oy almıştı.