Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan tutukluların kitaplarına ve yöresel kıyafetlerine el konulmak istenmesi ve mahkumların koğuşlarının değiştirilmeye çalışılması üzerine cezaevinde isyan çıktı. Kadın tutukluların kaldığı bölümde başlayan isyanda mahpuslar, battaniye ve yataklarını ateşe verdi. ANF'nin haberine göre, koğuşlara müdahale sonucu 7 kadın tutuklu Muş Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Cezaevinde erkeklerin kaldığı bölümde isyanın halen devam ettiği bildirildi.

SABAH KADAR NÖBET TUTULACAK

Diğer taraftan yüzlerce kişi Devlet Hastanesi önünden cezaevine sloganlarla yürüdü. Cezaevi önünde bekleyen kitlenin sabaha kadar nöbet tutacağı öğrenildi.

Cezaevinden aralıklarla ring araçları ve ambulansların çıkış yaptığı öğrenildi. ANF'nin aktardığına göre, Cezaevine yakın bir yerde TOMA aracı da bekletiliyor.

İHD avukatlarından Mensur Işık ve Kadir Karaçelik ise cezaevine geçti.

SON DÖNEMDE HAK İHLALLERİ YOĞUNLAŞMIŞTI

Muş E Tipi Kapalı Cezaevi daha önce PKK ve PAJK'lı tutukluların koğuşlarına kamera yerleştirilmesi ve havalandırma süresini kısaltılması gibi keyfi uygulamalarla gündeme gelmişti. Son olarak geçen günlerde haftalık telefon görüşmelerinde ailelerini arayan tutuklular, cezaevi idaresi tarafından "örgütsel döküman oldukları" iddiasıyla kitaplarına, radyolarına ve yöresel kıyafetlerine el konulduğu aktararak, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. Konuya ilişkin değerlendirmede bulan TUHAD-DER Muş Şube Başkanı Ömer Özün, keyfi uygulamalara derhal son verilmesi gerektiğini ifade ederek, cezaevi idaresiyle görüştüklerini ancak cezaevi idaresinin uygulamaları çok normal karşıladığını aktardı.

'GUATEMALA'YI ARATMIYOR'

İHD Muş Yöneticisi Avukat Kadir Karaçelik de, uygulamaların hukuki bir dayanağının olmadığını ifade ederek, cezaevi idaresinin tutumunu psikolojik baskı olarak değerlendirdi. Cezaevindeki hak ihlallerinin Guatemala'yı aratmadığını belirten Karaçelik, "Koğuşlara kamera yerleştirilmesine ilişkin iddia son derece tehlikelidir ve özel yaşamın ihlali demektir. Devlet bir nevi siyasi tutsakları bu yöntemlerle psikolojik olarak çürütmeyi hedefliyor" diye konuştu.

Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan PAJK'lı kadın tutukluların ise, doktora götürülmediğini belirten Karaçelik, kadın tutukluların uzman doktorlara sevk edilmediğini söyleyerek, "Revirde pratisyen doktorlar var ve kadın tutsakların rahatsızlıklarını tedavi edemiyorlar. Kadın tutsakların uzman doktora sevk talebi ise her defasında reddediliyor" dedi.

İSİMİ ÖĞRENİLENLER

Öte yandan erkek gardiyanların darp ve tacizine maruz kalan veya çıkan yangından etkilenerek yaralanan ve Muş Devlet Hastanesi'ne kaldırılan tutsakların isimleri şöyle: Mukaddes Çelik, Zeliha Belge, Yüksel Yaşar, Leyla Songur, Ayşe Ulaş, Seyran Demir, Naime Tuci, Necibe Armi ve Gurbet Çakar.