Gazeteci-yazar Murat Yetkin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu istifaya götüren gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun önce cuma akşamı aniden getirilen sokağa çıkma yasağının, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla alındığını söylemesi, istifa açıklamasında ise “Tüm sorumluluk şahsıma aitir” cümlesi dikkat çekti.

Açıklama üstüne açıklama yapan Soylu, pazar günü de Hürriyet gazetesinin manşetinden ‘öngöremedim’ dedi… Ardından ise dün akşam, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından reddedilen istifa açıklaması geldi.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, ‘Soylu neden istifa etti, Erdoğan neden reddetti?’ başlıklı, ‘yetkinreport.com‘daki haber portalında istifa sürecini ele aldı:

Soylu’nun yazılı istifa açıklamasında AK Parti iktidarlarında alışılmadık ölçüde özeleştiri yaptığı ve Cuma gecesi sokağa çıkma yasağı ardından yaşanan kargaşanın bütün sorumluluğunu üstüne aldığı görüldü.

Soylu açıklamasında, “Gayretle ve titizlikle yürütülen bir süreçte, tamamen salgının önlenmesine yönelik hafta sonu sokağa çıkma kararının uygulanmasının sorumluluğu, her yönüyle şahsıma aittir.

Başlangıçta kısıtlı saatlerde de olsa ortaya çıkan görüntüler, mükemmel yönetilen bu süreçle uyuşmadı” dedi.

Soylu’nun “Cumhurbaşkanım beni bağışlasın” ifadesi de ilginçti. Cuma gecesi yurt çapında tepki toplayan görüntülerin yanı sıra, Soylu’nun 12 Nisan’da Hürriyet gazetesinde yayınlanan demecinde “Öngöremedim” özeleştirisini yapması, bütün eleştirileri kabul ettiğini ve talimatı verenin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu söylemesinin Erdoğan’ı kızdırdığı anlaşılıyor. Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın öğle saatlerinde CNN Türk’e evinden bağlanıp “Cuma günü kargaşa oldu” demesi zaten Soylu’nun muhalefet partilerince istifasının istendiği siyaset kulislerini karıştırmıştı.

Soylu’nun istifasının kabulü, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kabinesinin şimdiye dek en ciddi kaybı olacaktı. Hatırlanacağı gibi, daha önce Soylu AK Parti içinden eleştirilere hedef olduğunda kendisini savunanlar arasında Erdoğan’ın seçim ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli de yer almıştı. Soylu’nun yapılan ama sonucu açıklanmayan bazı anketlerde AK Parti bünyesinde kabinenin en başarılı bakanı olarak görüldüğü kulise sızmıştı.

Şimdiyse Soylu’nun hem kabine içindeki, hem de AK Parti bünyesindeki konumu ve gücü artmış bulunuyor.

Yazının tamamı burada.