KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, peşmergeler ile artık savaş olmayacağını belirterek, bir kez daha Kürtler arası çatışmaların yaşanmasının zemininin ortadan kalktığını söyledi. Karayılan, ETA’nın silah bırakma kararını onaylarken, Kürtlere de kendini yönetme hakkı tanınması halinde silah bırakabileceklerini belirtti.

Rudaw gazetesine mülakat veren KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, “Peşmerge gerilla arasında hiçbir zaman savaş olmaz. Kürtlerin birbirine karşı bir kez daha savaşmasının zemini kalmadı. Bu konuda Kürt siyasetçileri ve sözlerine inancım var” dedi.

BARZANİ’NİN ÇABALARI

Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin Türkiye’deki sorunun barışçıl çözümü için çaba içerisinde olduğuna dikkat çeken Karayılan, “Kürdistan Bölge Başkanı Sayın Mesut Barzani, Kürt sorununun siyasi çözümü için bir çözüm çabası içerisindedir. Biz bu çabaları önemli buluyoruz. Biz sorunun siyasi ve diyalog yoluyla köklü çözümünü istiyoruz” dedi.

SON ÜÇ YILDA DEVLETLE DOĞRUDAN GÖRÜŞMELER OLDU

Devlet ile PKK arasındaki görüşmelere de değinen Karayılan, “Geçen beş yıl içinde Türk devleti ile bazı ilişkilerimiz oldu. İlk iki yılda bu ilişki bazı dostlar aracılığıyla yürütüldü, son üç yılda ise doğrudan görüşmeler yapıldı” şeklinde konuştu.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sunduğu protokollere işaret eden Karayılan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın protokolleri reddettiğini söyledi. Şimdi bazı tarafların siyasi sürecin yeniden başlamasını istediğine dikkat çeken Karayılan, “Bu konuda Sayın Barzani ile bazı tarafların çabaları var” dedi.

İRAN-PJAK ATEŞKESİ SÜRÜYOR

Karayılan, İran ile PJAK arasında ateşkes olduğunu ve halen devam ettiğini de söyledi: “İran ile PJAK arasında bir ateşkes var, ateşkese her iki tarafta uymaya devam ediyor. Bu iyi bir durum ve tarafımızca memnuniyetle karşılanıyor.”

BASK MODELİ OLURSA SİLAH BIRAKABİLİRİZ

Karayılan son olarak nihai olarak silahlara veda eden ETA örgütünün kararını değerlendirerek, “doğru ve olumlu bir karar” dedi. İspanya hükümetinin de bu konuda tavrının olumlu olduğunu söyleyen Karayılan, Türkiye’de de Kürtleri kendi kendini yönetme hakkı tanınması halinde “silah bırakacaklarını” söyledi.