Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan ‘sığınmacı anlaşması’ gereği, geri kabul edilecek sığınmacıların ilk grubu Yunanistan'dan Türkiye'ye iade edilmeye başlandı.

Çoğunluğu Pakistanlı 131 mülteci 2 tekneyle Yunanistan'ın Midilli adasından Dikili'ye ulaştı. Sahile yanaşan teknelerden basının görüntü almaması için mültecilerin indirilmesinden önce beyaz branda çekildiği görüldü.

Fontex yetkilisince yapılan açıklamada, 5 otobüsle limana getirilen mültecilerin çoğunluğunun Pakistan uyruklu olduğu bildirildi. Frontex tarafından kiralanan “Nazlı Jale” ve “Lesvos” adlı teknelerle taşınan sığınmacıların her birisine, bir Frontex polisi de yolculukta eşlik ediyor.

Mültecilerin herhangi bir protestosunu önlemek için feribotta çok sayıda Yunanlı güvenlik görevlisinin de bulunduğu dikkat çekti.

Yunanlı görevlilerin yüzlerini tıbbi maske ile kapattıkları da görüldü. Feribot, saat 09.15’de Dikili Limanı’na yanaştı.

Sahile yanaşan teknelerden basının görüntü almaması için mültecilerin indirilmesinden önce beyaz branda çekildiği görüldü.

Yunanistan’ın Midilli adasında yapılan son hazırlıkların ardından bugün aralarında Suriyeli mültecilerin de bulunduğu yüzlerce mültecinin İzmir’in Dikili ilçesine gönderilmesi bekleniyor.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, bugün 500 mültecinin gelişi için gerekli hazırlıkların tamamlandığını söyledi ve “Yunan yetkililerle temas halindeyiz. 500 kişiyi alabileceğimizi söyledik. Şu ana kadar bize 400 isim verdiler” diye konuştu.

Ala, Türkiye’ye gelen Suriyelilerin kayıtlarının alınmasının ardından mülteci kamplarına yerleştirileceğini, diğer ülke vatandaşlarının ise kendi ülkelerine gönderileceğini söyledi.

(Kaynak: Zete/Fotoğraf: @ZiaWeise)