Fransa ve Yunanistan’da sivil toplum kuruluşları, refakatçisi olmayan mülteci çocuklar için ‘acil eylem planı yapma çağrısında’ bulundu.

Aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de bulunduğu birkaç sivil toplum kuruluşu (STK), Avrupa’ya geçmek isteyen ve ülke sınırlarında bekleyen insanların korona virüsü tehdidi altında olduğunu söyleyerek çağrıda bulundu.

STK’ler, Avrupa’ya geçmek isteyen ve refakatçisi olmayan çocukların virüsten etkilenmemeleri için iltica ve barınak başvuru süreçlerinin hızlandırılması gibi bir dizi koruyucu tedbir alınması gerektiğini duyurdu.

BARINAK EKSİKLİĞİ, SOĞUK HAVA, YORGUNLUK…

Fransa ve Yunanistan’da refakatçisi olmayan mülteci çocuklarla çalışan STK’ler, her iki ülkeye de ‘yetkililerce terk edilmiş çocuklara acil yardım sağlama’ çağrısında bulundu.

Fransa’da 24 kuruluş, Fransız hükümetine Kuzey Fransa’daki mültecilere yardım edilmesi talebini içeren bir mektup yazdı.

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Sürgün edilen insanların durumunu anlatmak için kelimeler yetersiz kalıyor: Barınak eksikliği, soğuk hava, stres, yorgunluk, küçük çadırlardaki kalabalık, her gün başka bir yerden kovulma ve acınacak düzeydeki sağlık koşulları…”

Yunanistan’da da Avrupa genelinde mülteci çocuklarla çalışan kuruluşlar da Avrupa Birliği (AB) ve Yunan hükümet yetkililerine, Yunanistan’a gelen mülteci çocuklar için acil eylem çağrısı yaptı.

Yazılan mektupta, çoğu mülteci çocuğun kayıt dışı olduğu ve korunmadığına dikkat çekildi, sınırdaki ve kamplardaki mülteciler için korona virüsü tedbirleri hakkında bilgi talep edildi.