Yıldız Tar / KaosGL

Eşcinselliğin hastalık olmadığı ruh sağlığı otoriteleri tarafından kabul edileli çok oldu. Ancak toplumsal bir sorun olan heteroseksizm ruh sağlığı alanını etkilemeye devam ediyor. Homofobik/transfobik psikolog ve psikiyatristler LGBTİ kimliklerin hastalık olduğu yalanıyla kendilerine “pazar” açmaya çalışıyor.

Ruh sağlığı alanındaki homofobi ve transfobiyle mücadele etmek için Lambdaistanbul LGBTİ, geçtiğimiz mayıs ayında bir ruh sağlığı komisyonu kurdu. Komisyon, homofobi/transfobiden kurtulmak ve tüm cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini kucaklamak isteyenleri [email protected] mail adresinden kendileri ile iletişime geçmeye çağırıyor. “Heterofobik olmayan” psikologlarla iletişime geçme noktasında da yardımcı olacağını söylüyor.

NEDEN RUH SAĞLIĞI KOMİSYONU?

Komisyondan Özge Güdül ve Özlem Çolak çalışmaları hakkında KaosGL.org’a bilgi verdi. Komisyona psikologlar, psikiyatristler, sosyal hizmet uzmanları gibi ruh sağlığı alanında çalışan kişiler ve LGBTİ konusunu kendisine dert edinmiş her meslekten ve her kimlikten kişinin dâhil olabileceğini belirten Güdül ve Çolak, “Komisyonu sadece ruh sağlığı çalışanları ile sınırlamamamızın sebebi homofobik/transfobik psikolog ve psikiyatristlerin günümüzde hala kendisine pazar alanı açma amacıyla ‘hasta’ olarak etiketlediği öznelerin konuya dahil olmasını sağlamak” dedi.

Komisyonu kurma nedenlerini ise şöyle açıkladılar: “Komisyonu kurma nedenimiz, ruh sağlığı alanındaki meslek alanlarında eğitim gören ya da profesyonel olarak çalışan kişileri LGBTİ hareketi ile buluşturarak ruh sağlığı alanında aktivizm alanını genişletmek. Bu bağlamda komisyonu kurarken hem homofobi ve transfobiye karşı psikologların ve psikiyatristlerin seans odasının dışında da ses çıkarmasını sağlamayı hem de LGBTİ  bireylere yönelik psiko sosyal destek çalışmalarıyla ilgili kaynak çalışmalar üretmeyi amaçladık.

KOMİSYON NELER YAPACAK?

Komisyonun önümüzdeki dönemde bu amaçları doğrultusunda çeşitli çalışmalar yapmayı planlıyor:

Kitabevlerinde ve yayınevlerindeki eşcinsel ve trans kimlikler üzerine yazılmış etik dışı ve aslında var olmayan kitapların satışını engellemeye çalışmak.

Psikoloji, psikiyatri, sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin Lambda’da gönüllü staj yapmalarını sağlayarak LGBTİ bireylere karşı ön yargılarını kırmaya çalışmak ve konuyua bire bir dernekte hakim olmalarını sağlamak.

LGBTİ bireyleri psikoterapi seanslarındaki etik kurallar ve danışan hakları hakkında bilgilendirmek ve homofobik/transfobik olmayan terapistlerle iletişime geçmelerini sağlamak.

LGBTİ ve ruh sağlığı alanında ücretsiz yayınlar çıkarmak.

Belediyelerle iş birliği yaparak LGBTİ ve Ruh Sağlığı alanında halk seminerleri düzenlemek.