Anayasa değişiklik referandumu sonuçlarını etkileyen ‘mühürsüz’ oylar tartışılmaya devam ediyor.

Referandumun resmi olmayan sonuçlarına göre, “Evet”in önde olduğu görülüyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oyları geçerli saymasının ardından sonuçlara tepkiler gelmeye başladı. CHP ve HDP başta olmak üzere “Hayır” cephesi ve seçim gözlemcileri sonuçların kabul edilemez olduğunu ifade ederken, mühürsüz oyların nereden geldiği hala merak konusu.

YSK Başkanı Sadi Güven, referandum oylaması sonrası yaptığı iki açıklamada da kabul edilen mühürsüz oy sayısını ve dağılımını vermedi.

Öte yandan, Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin (AKAM) Başkanı Avrasya Kamuoyu Arastirmalari Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz, mühürsüz oyların büyük kısmının Kürt illerinden çıktığını söyledi.

Özkiraz, "Benim edindiğim bilgiler en çok mühürsüz oy pusulasının Güneydoğu’da, Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı yerlerde olduğu yönünde. YSK bunu açıklamalı. Hangi bölgede ne kadar mühürsüz oy pusulası vardı? Bunların kaçı evet, kaçı hayır çıktı. Seçimin sonucuna etki edebilecek düzeyde mi?" "Ortaya çıkan iddialar ve somut bazı videolar üzerinden muhalefetin hemen harekete geçip seçimin durdurulmasını istemesi gerekirdi" dedi.

Mühürsüz oy tartışması devam ederken, @franksiyon_org Twitter adresi tarafından mühürsüz oyların yoğunlukta kullanıldığı kentlere ait olduğu iddia edilen harita paylaşıldı.

@franksiyon_org Twitter adresi tarafından, paylaşılan haritanın Bretonya Kürdistan Dostluk Derneği tarafından hazırlanan interaktif bir haritadan alınan ekran görüntüsü olduğu ortaya çıktı.

Bretonya Kürdistan Dostluk Derneği’nin internet sitesinden filtreleyerek oluşturulabilecek harita ile Kürtlerin yoğunluklu yaşadığı bölgelerdeki çatışmaları, güç ilişkilerini, gözaltıları, tutuklamaları, saldırıları ve göç hareketleri gösteriliyor.

Söz konusu harita şu şekilde: