İçişleri Komisyonu'ndan alt komisyona gönderilen yasa taslağı, muhalefetin itirazlarına oylandı ve müftülere nikah yetkisi veren madde kabul edildi.

Müftülere nikah yetkisi verilmesini içeren ve başka yönleriyle de kadınların tepkisini çeken yasa tasarısı dün İçişleri Komisyonunun gündemine gelmiş ve tartışmalar üzerine alt komisyona gönderilmişti. Bugün alt komisyonda görüşülen tasarı muhalefetin itirazı dikkate alınmadan oylanıyor. 

Ekmek ve Gül'e konuşan CHP Milletvekili Şenal Sarıhan bugün saat 11.00’de toplanan alt komisyonda yasa tasarısında yer alan, özellikle de müftülere nikah yetkisi verecek madde hakkında itirazlarını dile getirdiklerini, itirazlara rağmen AKP’li üyelerin oylamaya başladığını ve tasarıda yer alan ilk 6 maddenin, yani 6. madde olan müftülere nikah yetkisi verilmesini kapsayan maddenin de değişiklik yapılmadan oylanarak kabul edildiğini aktardı. 

Komisyon çalışmaları diğer maddelerin görüşülmesi ile devam ediyor. Tasarının tamamının bugün alt komisyonda kabul edilmesi bekleniyor. Oylama işleminin tamamlanması durumunda tasarı yarın tekrar İçişleri Komisyonunda gündeme gelecek ve burada da oylanınca Meclis Genel Kuruluna gönderilecek. 

Sarıhan, tasarının yasalaşması konusunda hükümetin acele ettiğini düşündüklerini ve Meclis Genel Kurulu'nda da hızla gündeme gelmesini beklediklerini söyledi.

MÜFTÜLERE NİKAH YETKİSİ MADDESİ KEFEK’E GÖNDERİLSİN

Dün yapılan İçişleri Komisyonu görüşmelerinde de görüşlerini ifade ettiklerini dile getiren Şenal Sarıhan kadın örgütlerinin tepkisine neden olan müftülük maddesinin Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonuna (KEFEK) gönderilmesini, doğum bildirimiyle ilgili maddenin de Sağlık Komisyonuna gönderilmesini istediklerini dile getirdi. 

Kadınların müftülere nikah yetkisi tanınmasından daha acil taleplerinin olduğuna dikkat çeken Sarıhan, meclisin evlenme ve boşanma konuları yerine kadınların taleplerinin çözülmesi konusunda mesai harcaması gerektiğine vurgu yaptı. 

Erken yaşta evlilikler ve hileli nikahlar konusunda şu anda dahi çok sıkıntılar yaşandığına ve özellikle muhtarların böyle nikahlara kanunsuz bir biçimde onay verdiğini dile getiren Sarıhan müftülerin yetkilendirildiği durumda bu tür sorunların daha da fazla yaşanabileceğine dikkat çekti. 

Medeni Kanunun yürürlüğe girmesinin 91. yıldönümünde laikliğe de Medeni Kanuna da aykırı böyle bir maddenin apar topar meclise gönderilmek istendiğini, bu yasayla ‘dünya işinin dine yöneltilmek istendiğini’ vurguladı. 

Bu yasanın bir ihtiyaç olmadığını da hatırlatan Sarıhan “İnsanlar sıraya girmiş de evlenemiyorlar mı? Böyle bir sorun yok. İnsanların, ailelerin asıl başka sorunları varken böyle bir yasayı apar topar gündeme getirmek doğru değil” diye konuştu.

K