Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle, Marmara Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi'ndeki fişleme iddiaları ve şikayet konusundaki bazı uygulamalara ilişkin bir soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, lisansüstü eğitim programı için Halkla İlişkiler Anabilim Dalı'na başvuran Azad Bedirhan isimli öğrencinin iddialarını ve Halkla İlişkiler Anabilim Dalı jüri üyesi Doç.Dr. Gözde Yılmaz'ın savcılığa verdiği ifadeyi hatırlatarak şu iddia ve soruları yöneltti:

 

İKİ ÖĞRETİM ÜYESİNİN ODASINA KAPI KIRILARAK GİRİLDİĞİ İDDİASI

"Dekanın en son uygulaması, öğretim üyelerinin talepleri olmaksızın yaptığı oda değişikliğidir. Bir yılda dört kez odalar, boya, tadilat ve yeni oturma planı oluşturma gerekçesiyle değiştirilmiştir. Doç.Dr. Gözde Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Emel Güler Yılmaz'ın odasına, rıza ve bilgileri dışında kapı kırılmak suretiyle zorla girilmiş, eşyalarına 14 gün el konulmuştur."

 

LÜSANSÜSTÜ EĞİTİM PROGRAMINA BAŞVURAN ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ FİŞLEME İDDİALARI

"Bu bağlamda iddialarla ilgili olarak; Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yaşanan fişleme skandalıyla ilgili olarak Dekan Prof. Dr. Yusuf Devran hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Dekan Yusuf Devran lisansüstü eğitime başvuran ve üniversite öğrenimi boyunca hakkında hiçbir soruşturma ve disiplin cezası olmayan Azad Bedirhan'ı neye dayanarak fişlemiştir?"

 

MÜLAKAT YAPILAN YERDE KAMERA OLMAMASI

"Hakkaniyete uygun bir mülakatın yapılması çerçevesinde birçok üniversitenin lisansüstü eğitim sınavının yapıldığı yerde kamera kayıt sistemi vardır. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde mülakatın yapıldığı yerde kamera neden yoktur, bununla ilgili bir çalışma var mıdır? "

 

İLETİŞİMLE İLGİSİ OLMAYAN, DIŞARIDAN GELEN KİŞİLERİN KADROYA ALINMASI

"Fakültede, iletişim kökenli, doktoralı asistanlar kadro beklerken, kadrolar okulun akademik personeli yerine, dışarıdan, eğitiminin hiçbir aşamasında iletişim bilimiyle ilişkili olmamış, dışarıdan gelen kişilere verilmiş ve kadrolaşma yoluna gidilmiştir. Dekan Yusuf Devran'ın bu kadrolaşmasıyla ilgili kendisi hakkında açılmış herhangi bir idari soruşturma var mıdır?"

 

KAPI KIRILARAK ODAYA GİRME İDDİASIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA AÇILDI MI?

"Doç. Dr. Gözde Yılmaz ve Yrd. Doç.Dr. Emel Güler Yılmaz'ın odasına, rıza ve bilgileri dışında kapı kırılmak suretiyle zorla girilmiş, eşyalarına 14 gün el konulmuştur. Basına da yansıyan bu olayla ilgili Dekan Prof. Dr. Yusuf Devran hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?"

 

REKTÖR NEDEN DEKAN DEVRAN HAKKINDA SORUŞTURMAYA İZİN VERMİYOR?

Prof.Dr. Yusuf Devran hakkında iddialar ortadayken, söz konusu yaşananlarla ilgili kendisi hakkında savcılık için soruşturma izni Rektör tarafından neden verilmemektedir? Prof. Dr. Yusuf Devran'ın dekanlığı döneminde, fakültede ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum gibi hangi bilimsel çalışmalar gerçekleştirilmiştir?"

 

YETERİNCE KADRO OLDUĞU HALDE NEDEN DIŞARIDAN EĞİTMEN GETİRİLDİ?

"MÜ İletişim Fakültesi'nde, 4. sınıf öğrencilerine İnternet Haberciliği ismiyle zorunlu ders verilmektedir. Yeterince öğretim üyesi bulunan fakültede, hangi gerekçeyle, kamu kaynağı kullanılarak dışarıdan getirilen bir eğitmene bu ders verdirilmektedir?"

 

DEKAN DEVRAN'IN GÖREVDEN ALINMASI DÜŞÜNÜLÜYOR MU?

"Daha önce de öğretim üyelerine ve öğrencilere uyguladığı baskı, tehdit, mobbing iddialarıyla basında sürekli gündeme gelen Prof. Dr. Yusuf Devran'ın görevden alınması düşünülmekte midir?" (imc)