Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ismiyle hazırlanan ve “İç Güvelik Paketi” olarak adlandırılan yasa tasarısına ilişkin komisyonu görüşmeleri devam ediyor.

Meclis İçişleri Komisyonu, dünkü 8 maddeyi kabul etmesinin ardından bugün 3 maddeyi daha kabul etti.

Yasa tasarısına göre polis 'saldıran ya da saldırmaya teşebbüs edenlere karşı' silah kullanabilecek.

İMC'nin haberine göre Tasarı'nın komisyondan geçirilen maddelerine göre;

* Elle dıştan kontrol hariç, kişilerin üstü, aracı ve diğer tüm taşınmazları mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek.

* Polis, kendisine veya başkalarına, kişilerin bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı silah kullanabilecek.

* Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde de polis gurubu dağıtmak için boyalı su kullanacak.

* Toplumsal olaylarda havai fişek, molotofkokteyli, demir bilye veya sapan bulundurulması yasak sayılacak. Bu kapsamda bulunduranlara 4 yıla varan hapis cezaları verilebilecek.

* Toplumsal olaylarda, ‘yasa dışı’ örgüt ve topluluklara ait amblem veya üniformayı andırır giysiler, kanunlarca suç sayılan afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç ve ‘yasa dışı’ sayılan sloganlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

*  İnsanların yüzlerini kapatarak eylemlere katılması da suç kapsamına alınacak.

* Eylemlerde kamu mallarına verilen zararlar da eylemcilere ödetilecek.

* Vali, kolluk amir ve memurlarına doğrudan emir verebilecek. Ayrıca Vali, mahalli idareler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının itfaiye, ambulans, çekici, iş makinesi ve tedbirlerin zorunlu kıldığı diğer araç ve gereçlerinden yararlanabilecek, personeline görev verebilecek.

* İkinci sınıf emniyet müdürü rütbesinde olan polis amirleri, emniyet ve asayiş durumu, ekonomik, sosyal ve kültürel özellikler, nüfus büyüklüğü, şehirleşme düzeyi gibi kriterler dikkate alınarak belirlenecek ilçelere, ilçe emniyet müdürü olarak atanabilecek.