MİT'in eski ve yeni müsteşarları ile 'gizemli' kadın ismi Afet Güneş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, yürütülen KCK davası kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırıldı. Savcı Fikret Seçen de konuyu doğruladı.

 

KCK soruşturması Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) uzandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, KCK operasyonları kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve önceki MİT Müsteşarı Emre Taner’i şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırdı. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Fikret Seçen, KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner ve eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş ifadeye çağrıldığını açıkladı. Bu isimlerin "şüpheli" mi "tanık" mı yoksa "bilgilerine başvurulmak üzere mi" davet edildikleri açıklanmadı. Ancak ifade daveti "telefonla" ve "yarın" için yapılmış. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen, yaptığı açıklamada üç ismin de KCK soruşturmasını yürüten savcı Sadrettin Sarıkaya tarafından dün telefonla çağrıldığını ifade etti.

 

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadesi alınacak olan MİT Müsteşarı ve yardımcısına, KCK yapılanması ile ilgili sorular sorulacağı öğrenildi. KCK operasyonunda verilen ifadelerde, bazı eylemlere ilişkin bilgilerin önceden MİT’e iletildiğiyle ilgili iddialar üzerine özel yetkili savcılık harekete geçmişti. MİT yöneticilerinin, perşembe günü İstanbul Beşiktaş Adliyesi’nde ifade vermesi bekleniyor.

 

TEMAS 'OSLO GÖRÜŞMESİ'' İLE DEŞİFRE OLMUŞTU

MİT ile KCK arasındaki temasa ait ilk bilgiler KCK yöneticileri ile MİT’in arasında Oslo’da yapıldığı öne sürülen görüşmelere ilişkin bir ses kaydının, Eylül 2011’de Dicle Haber Ajansı’nın internet sayfasında yayınlanmasıyla ortaya çıkmıştı. Ajans kısa sürede kayıtları silerek ‘sanal saldırıya uğradık’ açıklaması yapmasına rağmen kayıtlar pek çok site tarafından kısa sürede yayılmıştı. MİT ile KCK’lılar arasındaki görüşmelerin ses kaydında, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, dönemin MİT Müsteşar yardımcısı Afet Güneş, KCK'lı Mustafa Karasu, PKK'lı Sabri Ok, Kongra-gel Başkan Yardımcısı Zübeyir Aydar ve koordinatör ülke temsilcisinin dönemin gelişmelerini değerlendirdikleri ortaya çıkmıştı.

 

BAŞSAVCI 'BİLGİMİZ YOK' DEMİŞTİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı dün akşam yaptığı açıklamada, “Bir bilgimiz yok, bilgi verilmiş değil” demişti. Başsavcı Çolakkadı, bir savcının, böyle bir soruşturma yapması halinde başsavcıya bilgi vereceğini ifade ederek, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı çalışma talimatı bunu gerektiriyor. Ancak bir bilgimiz yok, bilgi verilmiş değil. Olsa verilirdi diye düşünüyoruz. Bilginin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekiline de verilmesi gerekirdi. Bu bilgi verilmedi bize. Eğer bu haber doğruysa, o zaman bizlere bilgi verilmeden yapılmış demektir” diye konuşmuştu.

 

“Peki sizin haberiniz olmadan çağrılmış olabilir mi?” sorusuna karşılık da Başsavcı Çolakkadı, “Duymadığımız bir şeye nasıl 'var' diyelim? Önemli konularda normalde bilgi verilir. Savcı önemli kabul etmemişse bilemem tabii” yanıtını vermişti.

 

HAKAN FİDAN KİMDİR?

Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu (1986) ve Kara Kuvvetleri Dil Okulu mezunudur. Yurtdışında tamamladığı eğitiminin ardından TSK'daki astsubaylık görevinden mecburi hizmetini müteakip istifa etmiş, daha sonra Büyükelçilik Siyasi ve Ekonomik Danışmanlığı, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı (Dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu) görevlerinin yanısıra Başbakanlık Özel Temsilciliği de yapmıştır. 2003 yılında, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı'na getirildi. TİKA'da yaptığı başarılı çalışmalar ile kamuoyunun dikkatini çeken isim oldu. TİKA'nın yurtdışındaki faaliyetleri ile Türk dış politikasının etkin yürütülmesine katkı verdi.

 

14 Kasım 2007 tarihinde dış politika ve uluslararası güvenlik konularından sorumlu Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevine atandı. Dönemin Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile birlikte pek çoğu kamuoyu tarafından bilinmeyen bölgesel temaslarda bulundu. Kısa bir süre MİT Müsteşar Yardımcılığı görevinin ardından, 27.05.2010 tarihinde MİT Müsteşarı olarak atanmıştır.

 

EMRE TANER KİMDİR?

1967 yılında Millî İstihbarat Teşkilâtı'na girmiş ve Teşkilatın uğraş alanına giren her konuda çeşitli kademelerde önemli görevlerde bulunmuştur. Bursa Bölge Daire Başkanı görevi sonrası 1984-1986 döneminde İstanbul Bölge Daire Başkanlığı yapmıştır. 1987 yılında İstihbarat Başkanlığı, 1992 yılında Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, 1994'de yurt dışı göreve atanmıştır. 07.04.1999 tarihinden itibaren Müsteşar Operasyon Yardımcılığı görevini yürütmüştür Taner, 15.06.2005 tarihinde MİT Müsteşarı olarak atanmıştır. Mayıs 2010’da görevi Hakan Fidan’a bırakmıştır.

 

AFET GÜNEŞ KİMDİR?

MİT'in efsane isimlerinden olan Afet Güneş, PKK'nın kurulduğu günden beri MİT'te örgütü yakından takip eden bir isim olarak biliniyor. Mit İstihbarat Daire Başkan Yardımcılığı da yapan Afet Güneş Emre Taner döneminde önemli görevler almış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli güvenlik toplantılarına vekaleten gönderdiği bir isim olmuştu. Bugüne kadar basına bir tek fotoğrafı sızan Güneş, Oslo Görüşmesi olarak bilinen ses kaydında PKK yöneticileri ile Hakan Fidan'la birlikte etkin bir şekilde görüşen isim olarak yansımıştı. (radikal)