MİT yasası TBMM’de kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi. Yasaya ilişkin Abdullah Gül’ün 15 gün inceleme süresi bulunuyor. Kulislerde, Gül’ün veto etse de onaylasa da, yasa hakkındaki her tasarrufunun Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bir mesaj olarak algılanacağı ifade ediliyor.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daha önce HSYK düzenlemesinde takındığı tavrı hatırlatarak “Onaylayıp topu Anayasa Mahkemesi’ne atabilir. Ama bu sefer bu topu taca değil kornere atmak olur” dedi.

Gül’ün hukuka saygılı bir Cumhurbaşkanı ise Anayasa’ya aykırı MİT yasasını veto etmesi gerektiğini belirten CHP’li Engin Altay, Gül’ün tavrını Köşk seçimini düşünerek belirlemesi ihtimali hakkında ise şu yorumu yaptı: “Cumhurbaşkanı, yasayı onaylasa da onaylamasa da siyasi kaderi Erdoğan tarafından belirlenecek. Sonuç değişmeyecektir.”

Tartışmalı yasanın görüşmelerinde de AKP yönetimi ile Köşk arasında gerginlik yaşanmıştı. Teklifin görüşmelerinde sona yaklaşılırken en kritik önerge ile ilgili kriz patlak vermiş, MİT’e Meclis denetimi getiren düzenleme için önergeyi AKP’liler imzalamayınca Gül’ün istediği madde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın imzaladığı önerge ile ihdas edilmişti.