2014 yılında Adana ve Hatay’da MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili 55 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Mahkeme heyeti, kamu güvenliği gerekçesiyle duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi.
 
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yapılan duruşmaya 15 tutuklu sanık ile 10 tutuksuz sanık katıldı. Savcı, "devlet sırrı ve milli güvenlik" gerekçeleriyle duruşmaların kapalı yapılmasını talep etti. Bu talebe karşı söz alan sanık avukatları ise duruşmaların gizli yapılmasını gerektirecek bir durum olmadığını belirterek talebin reddini istedi.

Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerin devlet sırrı kapsamında olduğunu, Yargıtay’da görülen ana dava duruşmalarının da kapalı yapılmasını vurgulayarak, kamu güvenliği gerekçesiyle duruşmaların kapalı yapılmasına ve salonun boşaltılmasına karar verdi.

Kararın ardından duruşmada bulunan izleyiciler, sanık yakınları ve basın mensupları salondan çıkarıldı. Duruşmaların 5 gün sürmesi bekleniyor.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ın hazırladığı iddianamede, 1 tuğgeneral, 2 albay, 2 yarbay, 7 binbaşı, 11 yüzbaşı, 14 üsteğmen, 1 teğmen, 3 astsubay, 2 uzman çavuş, 5 öğretmen, 1 RTÜK uzman yardımcısı, 2 öğretim üyesi, 1 Sağlık Bakanlığı uzman yardımcısı, 1 Çalışma Bakanlığı uzman yardımcısı, 1 Kalkınma Bakanlığı görevlisi  ile 1 eski MİT çalışanı olmak üzere 55 kişi yer alıyor.

İddianamede, tüm sanıklar hakkında müebbet hapis cezası talep ediliyor. İddianamede sanıklardan 11’inin “FETÖ’nün sivil imamı” oldukları öne sürülüyor.

‘SİVİL İMAM ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ İLE GÖRÜŞTÜ’

İddianamede, “11 sivil imam”ın MİT TIR’larının durdurulmasını organize ettiği ve olay yeri civarında bulunduklarının tespit edildiği de iddia ediliyor.

TIR’ların durdurulmasını organize ettiği ileri sürülen Bayram Andaç’ın 20 Ocak’ta saat 11.02’de 48 saniye, saat 15.21 de ise 46 saniye ABD Büyükelçiliği ile, aynı gün içinde bir kez de ABD Başkonsolosluğu ile telefon görüşmesi yaptığı belirtilidi. Andaç’ın, 21 ve 24 Ocak’ta yine ABD Başkonsolosluğunu arayarak görüşmeler yaptığı HTS kayıtlarından ortaya çıktı.

MİT'İ DİNLEYEN JANDARMA MÜDÜRÜNÜN DE İMAMI'

Öğretmen olduğu belirtilen Bayram Andaç’ın, MİT personelinin telefonlarının dinlenmesi işlemini başlatan Ankara Jandarma İstihbarat Müdürü Albay Erdal Turna’nın da imamı olduğu iddia ediliyor. Şüphelilerden Muharrem Gözüküçük’ün de 6 Mart 2014’te, ABD Büyükelçiliği ile iki kez görüşme yaptığı belirtiliyor.