MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, Kuzey Irak’ın Erbil kentinde, PKK’nın eski yöneticilerinden, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan ile görüştüğü ve Öcalan’ı Türkiye’ye gelmesi için ikna etmeye çalıştığı iddia edildi.

Fidan 5 Ekim’de Erbil’e giderek Kürt yetkililerle istihbarat paylaşımı kapsamında görüşmüştü.

Kuzey Irak’ta yayın yapan “Kürdistan Startejik Araştırmalar Merkezi”ne bağlı yayın organı olan “Lekolin” adlı internet sitesinde, MİT’in PKK’ya karşı yeni bir yapılanma çalışmasına girdiği, bu kapsamda PKK’dan ayrılanlarla diyaloğa geçildiği öne sürüldü.

Lekolin’de yer alan haberde Fidan’ın, Erbil’in Ankava semtinde Osman Öcalan ile görüştüğü iddia edildi. Fidan’ın Öcalan’a Türkiye’ye gelmesi halinde her türlü yasal kolaylığın kendisine gösterileceği ve PKK’ya alternatif bir oluşumun başına geçmesi için kendisine gereken desteğin verileceğini söylediği öne sürüldü.

Fidan’ın Kuzey Irak’ta Kürt yetkililerle yaptığı görüşmelerde, PKK’ya karşı 4 aşamalı plan üzerinde durduğu belirtildi. Lekolin’in bölge kaynaklarından aldığı bilgiye göre, PKK’yı tasfiye etmek için uygulanacak plan şöyle açıklandı:

1- PKK’yı durduracak bir sürecin zemini oluşturulacak.

2- Örgüt içinde karşıtlık yaratılacak.

3- Güneydoğu’da PKK ve BDP çizgisine alternatif yeni bir oluşum yaratılacak.

4- Başta Kandil olmak üzere PKK’nın faaliyet gösterdiği dağlık bölgelere yönelik KDP ve KYB’nin de desteği alınarak kapsamlı bir askeri operasyon düzenlenecek.

NAMIK DURUKAN / MİLLİYET