Libya'da hayatını kaybeden MİT mensubunun cenaze törenine ilişkin haber yaptıkları için tutuklu bulunan Oda TV Genel Yayın yönetmeni Barış Pehlivan, OdaTV muhabiri Hülya Kılınç ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel ile ilk duruşmada tahliye edilen OdaTV Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Yeni Yaşam gazetesi yöneticileri Ferhat Çelik ve Aydın Keser bugün ikinci kez hâkim karşısına çıktı.

Duruşma öncesi mütalaasını açıklayan savcı, sanıklar hakkında 19 yıla kadar hapis cezası istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel'in tahliyesine karar verdi.

24 Haziran’da yapılan davanın ilk duruşmasında Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aydın Keser ve Haber Müdürü Ferhat Çelik, dört aylık tutukluluklarının ardından tahliye edilmişti. Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ile gazeteci Hülya Kılınç ve Yeni Çağ gazetesi yazarı Murat Ağırel’in tutukluluk halinin devamına karar verilirken yurt dışında olduğu belirtilen Erk Acarer’in dosyasının ayrılması istenmişti.

Esas hakkındaki görüşünü dün açıklayan savcılık MİT Kanunu’na muhalefet ve devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklamakla suçladığı gazetecilerin 19 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Duruşmada savunmalarını yapan gazeteciler davanın siyasi olduğuna vurgu yaptı.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç’a 3 yıl 9 ay hapis cezası, Murat Ağırel, Aydın Keser ile Ferhat Çelik’e 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası verdi.

Cezalar, MİT Kanunu’nun 27/3’üncü maddesindeki “MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir” suçundan verildi.

Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi Eren Ekinci ise bütün suçlamalardan beraat etti.

Murat Ağırel, Aydın Keser, Ferhat Çelik, Hülya Kılınç, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Eren Ekinci “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasından beraat etti.

Ayrıca Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç’ın tahliyesine hükmedildi.